Vandaag het recept van een zelfgebakken krentenbrood. Deze kan natuurlijk niet ontbreken bij het paasontbijt. Voor het recept dat ik gebruikte, had je eigenlijk broodmeel nodig, maar elk broodmeel dat ik in de supermarkt vond bevatte allerlei toegevoegde zouten, suikers en verbeteraars en laat dat nou nét de reden zijn waarom ik liever zelf een brood bak. Voor dit krentenbrood gebruikte ik daarom ‘gewone’ bloem en dat werkte ook prima.
Al een tijd lang ben ik me aan het verdiepen in voeding en de voordelen/nadelen voor je gezondheid. En al een tijdje was ik aan het twijfelen wat ik hiermee wilde gaan doen. Gister heb ik het dan toch gedaan; ik heb me ingeschreven voor een opleiding natuurvoedingsadviseur. Gewoon puur voor mijn eigen kennis, omdat ik het super interessant vind. Maar ook omdat ik wil weten waar ik over praat als ik stukjes schrijf op mijn site. Het is zo makkelijk om klakkeloos aan te nemen wat er allemaal over voeding geschreven wordt, maar inmiddels ben ik er wel achter dat je zelf op ontdekkingsreis moet gaan. In de opleiding leer je van alles over de anatomie van het lichaam, de cellen, welke voedingsstoffen goed zijn voor welke organen en nog veel meer. Het lijkt me super interessant om de proef op de som te nemen en te kijken in hoeverre de theorie overeenkomt met de praktijk. Het is een schriftelijke opleiding, die ik mooi naast mijn fulltime baan in het onderwijs kan volgen, in mijn eigen tempo. De tijd die ervoor staat is een jaar, maar je mag er zo lang over doen als je wilt. Ideaal dus! Ik ben niet uit op een carrière switch, ik heb het nog veel te veel naar mijn zin in het onderwijs, maar ik voel wel dat dit iets is waar mijn passie ligt, iets waar ik meer over wil weten en het is altijd leuk om je kennis te verbreden en een nieuwe uitdaging aan te gaan!
Ok. Nu weer over naar het krentenbrood. Dit krentenbrood is heerlijk voor een weekend-ontbijt, als je de tijd hebt om hem te maken zou ik het zeker doen. Lekker met een laagje roomboter en een plakje kaas, of gewoon zo; nog warm uit de oven. Je kunt er ook heerlijke krentenbolletjes van maken. Door de rozijnen smaakt dit brood zoet en het kaneel geeft het een warme twist. Je zou er ook nog stukjes geraspte citroenschil aan toe kunnen voegen, voor een fris effect. Voor ons was het in elk geval genieten (en dat zeg ik niet vaak van brood)!
Krentenbrood
Type recept | Brood |
Aantal personen | 10 plakjes |
Totale tijd | 3,5 uur |
Ingrediënten
- 180 gram bloem
- 4 gram gedroogd gist
- half kopje warm water
- 2 eetlepels suiker
- snufje zout
- 1 ei
- 10 gram boter, zacht
- 1 eetlepel kaneel
- half glas karnemelk
- 200 gr. rozijnen
Werkwijze
- Doe het gist met suiker in het glas warm water. Roer even goed door elkaar en laat staan.
- Doe de rozijnen in een kom en giet water bij totdat ze net onder water staan. Laat ze wellen.
- Meng het bloem, zout en kaneel met elkaar in een grote kom. Voeg het ei, boter, karnemelk en gist met water toe. Kneed een mooi deeg. Het mag niet te plakkerig zijn. Voeg dan bloem toe. Is het te droog, voeg dan wat water toe.
- Kneed ongeveer 8 minuten en voeg dan de gewelde rozijnen zonder het water toe.
- Kneed het deeg nog 3 minuten en zet dan afgedekt weg op een warme plek (naast de kachel bijvoorbeeld) Wacht ongeveer 1,5 uur, totdat het deeg dubbel zo groot is geworden.
- Doe het deeg dan in een ingevette broodvorm en dek weer af. Laat nog eens 1,5 uur staan.
- Zet in de oven voor ongeveer 30 minuten op 220 graden. Houd het goed in de gaten. Die van mij was na 25 minuten klaar, terwijl in het recept stond dat hij 50 minuten moest. Let dus goed op wanneer de bovenkant bruin genoeg is.
Geef een reactie