Op maandag en donderdag eten we altijd soep. Dat zijn de dagen waarop ik meestal al vroeg naar yoga ga en geen zin heb in een al te volle buik. Soms is de soep zo vullend dat de soep alleen al genoeg is. En soms is het een simpele, lichte soep, waarbij we het liefst nog een broodje of salade eten. Nu zijn die lekkere, dikke krentenbollen met roomboter en kaas iets waar we heel soms wel eens aan toegeven, maar ja.. echt gezond en voedzaam zijn ze niet. Dus besloot ik tot het bakken van eigen krentenbolletjes. Nog steeds zou ik ze niet gezond willen noemen, maar ze zijn wel superlekker en een stukje voedzamer! En ach.. daarnaast zijn ze ook gewoon super leuk om te maken. Laat staan de geur die uit de oven komt! Mmmm…
Ik denk dat deze bolletjes ook super leuk zijn om met kinderen te maken. Helemaal niet moeilijk te maken en lekker met je handen in het deeg! Je eigen bolletje maken en dan mee in de lunchtrommel naar school. Wil je er een heleboel maken? Verdubbel het recept! Of vries ze in, zodat je ze kunt eten wanneer je maar wilt!
Krentenbolletjes
Type recept | Ontbijt |
Aantal personen | 6 bolletjes |
Totale tijd | 1 uur rijzen + 30 minuten bereiden |
Ingrediënten:
- 200 gr. speltmeel
- 1,5 gr. droge gist
- snufje zout
- 1 el roomboter
- 2 el (kokosbloesem)suiker
- 60 ml water
- 60 ml melk (ik gebruikte speltmelk)
- kopje earl grey thee
- 100 gr. rozijnen
Werkwijze
- Meng het meel, gist, zout, boter, suiker, water en melk met elkaar en kneed tot een mooi deeg. Ik gebruikte mijn kitchenaid op stand 2 voor 10 minuten. Als je het met de hand doet is het ongeveer 20 minuten.
- Doe het deeg in een kom en dek af met een schone theedoek. Zet weg op een warme plek en laat een uurtje rijzen.
- Maak de earl grey thee en week hierin de rozijnen ongeveer 15 minuten.
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Vouw de rozijnen door het deeg en maak kleine bolletjes van het deeg. Mijn bolletjes deeg wogen per stuk 75 gr. Leg ze op een bakplaat en bak 15 minuten in de oven op 220 graden.
- Laat helemaal afkoelen voordat je ze opeet.
- Geniet!
Lianne zegt
Wat zien deze krentenbolletjes er liefelijk uit! Ik heb helemaal zin om er een hapje van te proeven. Krijgen de rozijnen door de thee een ander smaakje of niet?
Nelleke Adema zegt
Hoi Lianne, ze krijgen een lichte citrussmaak, je proeft het bijna niet! Erg lekker vind ik zelf 🙂