Dit kersttaartje met gember en anijs is heerlijk subtiel en luchtig. Ik maakte hem in een tulband, maar je kunt er natuurlijk ook een heerlijke cake van maken!
Het lijkt een soort van traditie te worden; ergens in een weekend in december rijden we naar de plaatselijke kerstboomverkoper. Zodra we de auto uitstappen weten we al; deze wordt het. We kijken nog even rond voor kerstballen en andere versieren die we niet nodig hebben en rekenen af. Thuis sjouwt Jacobus de kerstboom uit de auto en verpot hem in een mand. Dit gaat altijd gepaard met een ietwat kort lontje , of hij doet net alsof, daar ben ik nog steeds niet achter. Jacobus heeft niks met kerst. Toen we elkaar nog niet kenden deed hij ook niet aan kerstbomen. Skyradio is dé verboden zender deze maand (ben ik het mee eens), maar volgens mij vindt hij de rest stiekem toch best gezellig. De verlichting neemt hij voor zijn rekening, de ballen doe ik. En wanneer alles weer in de kerststemming is staat er een kersttaartje op ons te wachten. Mmm! Ik hou er van!
Eerder maakte ik al eens een kersttaart met chocolademousse, een kerstrol met sinaasappel en chocola en een hazelnooittaartje met chocolademousse. Je leest; ik ben dol op chocola. Maar vandaag had ik meer zin in iets lichters en subtielers. Ik maakte een kersttaartje met gember en anijs, met een heerlijke laag van slagroom en monchou er bovenop. De basis van dit kersttaartje is gebaseerd op de cake in de omgekeerde pruimentaart, de combinatie met gember en anijs is perfect!
Kersttaartje met gember en anijs
Type recept | Voor bij de koffie |
Aantal personen | 10 plakjes |
Totale tijd | 90 minuten |
Ingrediënten
- 300 gr. speltmeel
- snufje zout
- 2 tl bakpoeder
- 1 tl zuiveringszout
- 2 tl gemberpoeder
- 1 tl anijspoeder
- snufje kaneel
- snufje kardemom
- halve tl vanillepoeder
- 300 ml amandelmelk
- 60 gr. boter
- 175 ml ahornsiroop
- 1 zakje herfstthee (optioneel, maar wel lekker)
- rasp van 1 citroen
- rasp van halve sinaasappel
- 1/4 tl rasp van verse gember
Voor de frosting:
- 250 ml slagroom
- 100 gr. roomkaas
- 1 el oploskoffie/cappuchino
- 2 el ahornsiroop
- snufje vanillepoeder
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Doe het meel, zout, bakpoeder, zuiveringszout, specerijen en vanille in een grote kom. Roer alles goed door elkaar.
- Smelt de boter in een steelpannetje en voeg de andere ingrediënten toe. Laat met het theezakje in de pan de boel zachtjes verwarmen. Haal het theezakje eruit.
- Voeg de natte ingrediënten bij de droge en roer alles goed door elkaar. Je hebt nu een vrij nat cakebeslag.
- Giet het beslag in een tulbandvorm of cakeblik en zet Ongeveer 40 minuten in de oven.
- Maak de frosting door de slagroom op te kloppen met de mixer, voeg de roomkaas erbij en mix tot de klontjes eruit zijn. Voeg de ahornsiroop en koffiepoeder toe en verdeel over de cake wanneer hij is afgekoeld.
- Geniet!
Ik sprenkelde toch nog een beetje chocola over de frosting om het af te maken en het was heerlijk!
Geef een reactie