Het is soms lastig koken met een labrador als die van ons.. Hij is nu groot genoeg om bij het aanrecht op te springen, maar weet nog niet dat dit niet mag. Er kan niks op het aanrecht blijven liggen, want Borre gaat ermee aan de haal. Bij het inruimen van de vaatwasser springt hij er nog nét niet in, maar hij doet er wel alles aan om een restje eten mee te pikken. Van de week lagen er gekookte eitjes klaar op de eettafel, maar toen we even niet opletten, lag er eentje minder in het schaaltje. Borre rende er vrolijk mee weg en maakte er een spelletje ‘pak-me-dan-als-je-kan’ van. Hij had laatst een pollepel te pakken en voor de helft opgegeten en toen Jacobus een worteltje liet vallen was die in een mum van tijd verdwenen. Vorig weekend was hij al vroeg in de ochtend aan het piepen, iets wat hij eigenlijk al maanden niet meer doet. Toen ik naar beneden ging en keek wat er aan de hand was, vond ik een hoopje smurrie met een groen netje erin. Een netje waar een dag ervoor een vetbol in had gezeten. Voor de vogels welteverstaan. Het maakt niet uit of hij net heeft gegeten, Borre is een ware vuilnisbak en pakt wat hij pakken kan.
Met deze kerst cake was ik extra alert, want labradors en chocola is geen goede combinatie en kan zelfs leiden tot de dood. Met Borre aan mijn voeten maakte ik deze heerlijke cake. Niet alleen een feestje voor het oog, maar ook de smaak is een goede combinatie. Ik had al bedacht dat ik een kerstcake wilde maken. Dus ik was ook erg blij met het antwoord van Jacobus op de vraag wat hij van deze cake vond: “Kerst!” antwoordde hij. Volgens hem smaakt hij naar kerstschuimpjes en dat was precies mijn bedoeling. Deze kerst cake is niet helemaal gezond, maar wel erg lekker! En bovendien gewoon super leuk om te maken!
De inspiratie voor deze cakerol komt van deze site.
Kerstcake met sinaasappel en chocola
Type recept | Voor bij de koffie |
Aantal personen | 8 |
Totale tijd | anderhalf uur |
Ingrediënten
- Voor de cake:
- 35 gr. volkoren speltmeel
- 25 gr. amandelmeel
- 2 el cacao
- 1 el honing
- 3 eieren heel
- 3 eieren gesplitst
- Voor de vulling:
- 1 pakje monchou
- sap van 1 sinaasappel
- rasp van een halve sinaasappel
- 100 ml slagroom
- 1 el honing
- 1 tl vanille extract
- Voor de chocoladelaag (optioneel)
- 150 gr. pure chocola
Werkwijze
Voor de cake:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Meng het speltmeel en amandelmeel in een kom en voeg de cacao toe.
- Klop de drie eieren los en voeg samen met de honing toe aan het meel.
- Klop ook de drie eidooiers los en voeg toe aan het meel. Mix 8 minuten op de hoogste stand met de handmixer. Het mengsel wordt nu iets lichter van kleur en voller qua volume.
- Klop de drie eiwitten stijf in een vetvrije mengbeker en voeg ook toe aan het deegmengsel.
- Doe het deeg in een grote ovenschaal bekleed met bakpapier en verdeel gelijkmatig over de schaal.
- Zet 15/18 minuten weg in de oven.
Maak ondertussen de vulling:
- Klop de slagroom bijna stijf. Voeg het sinaasappelsap en de rasp toe, samen met de monchou en mix met de handmixer tot een dikke crème.
- Voeg de vanille en honing toe en meng nog even door elkaar. Zet weg in de koelkast.
En maak ook vast het chocoladelaagje:
- Knip twee flinke stukken bakpapier van gelijke grote.
- Smelt de chocola in een pannetje.
- Leg een vel bakpapier op het aanrecht en schenk de gesmolten chocola eroverheen. Verdeel gelijkmatig met een spatel over het bakpapier.
- Leg er een stuk bakpapier bovenop en rol langzaam de chocola op in een rol met een diameter van ongeveer 1 a 2 cm.
- Leg de rol 30 minuten in de vriezer. Bewaar de chocola die achter gebleven is in de pan.
En zo maak je hem af:
- Haal de cake uit de oven en laat afkoelen. Wanneer hij is afgekoeld haal je de cake met bakpapier uit de schaal, legt er een vel bakpapier bovenop en draait hem om. Zo kun je makkelijk de cake ‘losmaken’ zonder dat hij breekt.
- Verdeel de vulling over de cake en rol de cake voorzichtig op.
- Smeer de boven- en zijkant van de cakerol in met de gesmolten chocola die achter is gebleven in de pan (misschien moet je het nog een beetje opwarmen).
- Haal de rol chocola uit de vriezer en rol de chocola uit het bakpapier. Je zult zien dat je nu halve rolletjes chocola hebt. Je kunt ze op de cake plakken. De gesmolten chocola is de lijm.
- Geniet!
Geef een reactie