Zo ergens rond mijn 14e kreeg ik mijn eerste baantje. Een krantenwijk. Door weer en wind fietste ik elke dag na school mijn vaste route, met als achterliggende gedachte om mijn rijbewijs bij elkaar te sparen. Erg heb ik het nooit gevonden, ik was lekker buiten en op mezelf. Kon ik ondertussen de dag overdenken en kwam ik weer thuis met een leeg hoofd. In de zomer was het heerlijk om te fietsen, iedereen was buiten bezig en vrolijk. In de winter was het iets minder, maar niks wat niet met een warme douche kon worden opgelost. Enig minpuntje van dit baantje was de zaterdagochtendkrant. Op mijn 14e was ik geen ochtendmens. Dus sleepte ik me elke zaterdag met lichte weerstand uit bed en stapte op mijn fiets. Wat deze vroege bezigheid iets minder erg maakte, was dat ik, als ik door de stad fietste, de geur van versgebakken brood rook. En oh, wat was dat lekker. Nog steeds als ik de geur van versgebakken brood ruik, moet ik denken aan dat baantje van vroeger. In de stille, donkere ochtend, met de hele dag nog voor me. En daarom deed ik mezelf dit weekend een plezier en bakte ik dit kaneelbrood met rozijnen. Dit brood zou het perfect doen bij het kerstontbijt en het ziet er ook nog eens mooi uit!
Kaneelbrood met een swirl
Type recept | Ontbijt |
Aantal personen | 1 brood (10 sneetjes) |
Totale tijd | 2 uren |
Ingrediënten
- 240 gr. speltmeel
- 100 ml melk of amandelmelk
- 100 ml warm water
- 1tl droge gist
- 50 gr. gewelde rozijnen
- 50 gr. boter
- 1tl zout
Vulling:
- 3 el honing
- 1,5 el kaneel
Werkwijze
- Meng het gist met het water en laat een paar minuutjes staan, zodat het gist zijn werk kan doen. Mix dan met de handmixer of keukenmachine goed door elkaar.
- Voeg ondertussen het meel, de gesmolten boter, melk en zout toe.
- Kneed het deeg ongeveer 5-10 minuten. Nu is het een beetje voelen hoe je deeg aanvoelt. Is het plakkerig? Voeg dan nog wat meel toe. Is het te droog? Voeg dan nog wat water toe.
- Het deeg is klaar als je er in prikt en het springt terug, maar het mag niet plakken. Nu kun je de rozijnen toevoegen. Zorg ervoor dat je rozijnen mooi in het deeg zijn verdeeld en niet allemaal op 1 plek zitten. Misschien moet je nog wat bloem toevoegen door het vocht van de rozijnen.
- Zet het nu bedekt met een theedoek op een warme plek en laat ongeveer een uur rijzen.
- Ondertussen kun je vast de vulling maken: Meng de honing en kaneel met elkaar tot een mooi papje. Proef eventueel of je meer kaneel of honing wilt.
- Als je deeg klaar is, rol je het met een deegroller tot een grote plak op een met bloem bedekt oppervlak, zodat je deeg niet blijft plakken aan de ondergrond.
- Smeer het honingmengsel op het grote plak deeg en rol het deeg op, je begint met de kant die het dichtst bij je lichaam is, de onderkant dus. Rol helemaal op naar boven en doe in een broodbakvorm, met het laatst gerolde stukje naar beneden.
- Bak nu 30-40 minuten in de oven op 180 graden.
- Geniet vooral van de geur die uit de oven komt!
- Eet smakelijk! Lekker met een likje verse roomboter.
Dit recept is aangepast van thekitchn
Geef een reactie