Anderhalve week terug poste ik een bericht over mijn ervaring met een sapdag. Omdat ik merkte dat hier veel belangstelling naar was, wil ik er vandaag wat meer aandacht aan besteden. Waar begin je met het maken van sapjes, is het niet teveel gedoe en wat doet het eigenlijk voor je gezondheid?
Wil je je dag op een gezonde manier beginnen? Begin je dag dan met een zelfgemaakte groentesap! Een groentesap maak je door groenten te centrifugeren in een sapcentrifuge of slowjuicer. Op deze manier haal je alleen het sap uit de groente en de pulp (vezels) blijven achter in de centrifuge. Alle voedingsstoffen kunnen zo meteen opgenomen worden in je cellen zonder dat je lichaam er moeite voor hoeft te doen. Binnen een paar minuten krijgt jouw lichaam een stoot energie die je cellen een boost geeft.
Doordat je de vezels in de sap verwijderd, geef ik er zelf de voorkeur aan om zoveel mogelijk groene sappen te maken. Dat zijn de sappen die het minste suiker bevatten. Rode biet, wortel en appel bijvoorbeeld, bevatten veel natuurlijke suikers. Doordat je de vezels in het sap verwijderd komt die suiker ook meteen in je bloedbaan, waardoor je een piek krijgt in je bloedsuikerspiegel. Groene sapjes bevatten veel minder suiker, waardoor je dit probleem niet hebt. Ik geef er zelf de voorkeur aan om een stuk of drie groene groenten te gebruiken en hieraan 1 ander soort fruit of groente aan toe te voegen, maar experimenteer vooral waar jij je prettig bij voelt. Misschien heb jij geen probleem met een sap van wortel, rode biet en appel, dan zou ik er ook geen probleem van maken! Als je wel problemen hebt met suikerrijke sapjes kun je natuurlijk altijd smoothies maken. Hierin blijven de vezels, die je lichaam helpen om de suikers te verwerken. Hierdoor blijf je langer vol en wordt de energie iets langzamer afgegeven aan je lichaam. Bovendien kun je allerlei dingen toevoegen aan je smoothies. Wat dacht je van kokosmelk, havermout, vanille, rauwe cacao, ciazaadjes of avocado? De eerste keer dat ik een groene smoothie maakte gruwelde ik van de kleur. Wie doet er nu spinazie, kokosmelk, banaan en pindakaas in een blender en dan drink je het ook nog op? Diegene moet vast gek zijn! Nu ben ik zelf diegene die ik eerst voor gek verklaarde. Ik bedoel maar..
Misschien denk je: dat is mij veel te veel werk, zo’n groentesap of smoothie in de vroege ochtend. Dat is iets waar je even doorheen moet. In de praktijk haal je sneller een komkommer, bleekselderij en appel door de centrifuge dan dat je een boterham hebt gesmeerd (behalve als je het in de slowjuicer doet, die heeft iets langer de tijd nodig). Bovendien wegen de voordelen van een groentesap niet op tegen de ene minuut die je misschien eerder uit bed moet.
Weet wel, ik ben niet iemand die hier verstand van heeft, bovenstaande is mijn ervaring, gekoppeld met de dingen die ik heb gelezen. Wil je er achter komen wat groentesapjes voor je gezondheid doen? Maak ze dan lekker zelf en kom erachter!
De boeken die mij veel inzicht hebben gegeven over het maken van groentesappen, zijn de boeken van Kris Carr (alleen in het Engels verkrijgbaar).
Geef een reactie