Hmmm.. ik zou kunnen schrijven over:
– Dat we gister de kerstboom hebben opgezet
– Dat we vanavond lekker uit eten gaan
– En daarna ook nog naar de film
– Dat ik morgen de runyoga afsluit en 13 km ga hardlopen!
– Dat we erna misschien gaan trainen voor een halve marathon
– Dat ik Jacobus heb betrapt op het versieren van de kerstboom (terwijl hij niks met kerst heeft)
– Dat we morgen pannenkoeken eten
– Dat onze kip een haan is
– Dat ik bijna twee weken kerstvakantie heb en dan weer een heleboel nieuwe recepten ga uitwerken
– Dat ik vrolijk word van koken en bakken (maar dat wisten jullie vast al lang)
– Dat ik gister mijn spannendste autorit ooit heb gehad (het ijzelde, onderweg auto’s langs de kant, total loss, of in de sloot)
– Dat ik een fobie voor ballonnen heb, droomde dat ik in een ruimte met honderden ballonnen stond en huilend wakker werd (echt gebeurd!)
– Dat ons huis nu naar chocola en kerstboom ruikt
Maar dat doe ik allemaal niet. In plaats daarvan deel ik met jullie een super-overheerlijk-niet zo gezond, maar wel met liefde gemaakt- recept van een hazelnoot-chocolademousse taart. Gewoon. Omdat de wereld een beetje leuker wordt met iets van chocola!
Hazelnoot-chocolademousse taart
Type recept | Voor bij de koffie |
Aantal personen | 8 |
Totale tijd | 40 minuten + 2 uur in de koelkast |
Ingrediënten
- 120 gr. volkoren speltbloem (of andere bloem naar keuze natuurlijk)
- 50 gr. suiker
- 2 handen hazelnoten
- 50 gr. boter
- snufje zout
- Voor de korst:
Voor de vulling:
- 70 gr. extra pure chocolade
- 80 gr. suiker
- 90 gr. boter
- 1 theelepel vanille extract
- 2 eieren
Werkwijze
- Verwarm de oven vast voor op 200 graden. Snijd de hazelnoten grof.
- Doe ze in een blender en maal ze fijn, samen met de bloem, zout en suiker.
- Voeg daarna de gesmolten boter toe en kneed tot een deeg.
- Doe het deeg in een springvorm of taartvorm en zet 14 minuten in de oven.
- Wacht tot de korst is afgekoeld en maak dan de vulling.
- Smelt de chocolade au-bain marie in een kom. In een andere kom kun je vast de boter en suiker met elkaar mengen.
- Voeg de gesmolten chocolade toe en ook het vanille-extract.
- Voeg eerst 1 ei toe, mix de boel goed door elkaar met een mixer. Voeg dan het andere ei toe en mix alles 8 minuten op de hoogste stand, zodat je een luchtig beslag hebt.
- Giet alles over de korst en zet minstens twee uren weg in de koelkast. Je kunt er daarna nog slagroom overheen gieten en stukjes geschaafde chocola. Wat je zelf wilt! Heerlijk als je van hazelnootschuimgebak houdt, daar smaakt hij naar.
Annalies zegt
De foto’s alleen zijn al heerlijk om te zien….dan moet die taart wel voortreffelijk zijn!
Jacobus zegt
Wat punt 6 betreft…, de haakjes voor de kerstballen waren op, en omdat ik het zo sneu vond voor de kerstballen die daardoor niet in de boom hingen, wat toch hun primaire bestaansfunctie is, heb ik van enkele plastic-zakje-bijelkaar-bind-ijzerdraadjes een stuk of 12 haakjes gemaakt zodat ze tóch bij hun collegae in de boom kunnen hangen. Je hebt toch een verplichting tegenover de zwakkeren onder de kerstballen!
Nelleke Adema zegt
Je hebt helemaal gelijk hoor Jacobus. Ik snap het volkomen en waardeer het dan ook erg dat je de wereld weer een beetje mooier hebt gemaakt!