Deze hartige pannenkoek met spinazie en ricotta is een feestje om te eten. Een leuke variatie op de zoete pannenkoek!
Elke ochtend wandelen we zo’n half uur met Borre. Als een malle huppelt hij met ons mee, altijd opzoek naar lekkere geurtjes. Soms vindt hij een muizenhol, waarin hij eindeloos graaft en met een zwarte snoet weer bovenkomt. En als er een blaadje voorbij waait gaat hij erachteraan en springt er met twee voorpoten tegelijk op. Dat het vervolgens weer weg waait maakt hem niks uit.
Hij begroet het liefst iedereen die hij tegenkomt. Meestal komen we hier op het platteland niemand tegen, dus als iemand ons tegemoet komt, is hij de eerste die erbij is. Als ik in het donker met hem loop (hoewel.. donker, ik heb altijd lampjes en een hesje bij me) en hij hoort of ziet iets verdachts, gaan zijn nekharen overeind en maakt hij zich heel breed en stoer. Hij wil dan perse voor me lopen en als het moet blaft hij even. Het is een lieverd en elke dag zijn we ontzettend blij met hem.
Maar soms.. kunnen we hem achter het behang plakken. Laatst lukte het niet om een half uur met hem te lopen en werd het rondje iets korter. Wat vervolgens thuis te merken was. Alles wat binnen handbereik lag, nam hij mee in zijn bek; schoenen, handschoenen, een tijdschrift, een pen.. Waarna wij achter hem aanrenden om het af te pakken en hij zijn beweging alsnog had gehad. Slim beest, die Borre.. Nadat hij de pollepel ook nog had afgepakt terwijl ik deze pannenkoeken aan het bakken was, was het klaar. Uitgeput viel hij in slaap.
Als ik moest kiezen weet ik niet welke pannenkoeken ik lekkerder vind; de zoete of deze hartige pannenkoek. Er zijn natuurlijk ontelbaar veel variaties te bedenken, maar ik probeerde het met spinazie en ricotta. Ik ben benieuwd wat jullie het lekkerst vinden!
Hartige pannenkoek met spinazie
Type recept | Hoofdgerecht |
Aantal personen | 2 |
Totale tijd | 20 minuten |
Ingrediënten
- 125 gr. (spelt)meel
- 250 gr. (plantaardige) melk
- 1 ei
- 2 sjalotjes
- 0,5 tl uienpoeder
- 30 gr. geraspte parmezaan
- 2 handjes spinazie
- 200 gr. ricotta
Werkwijze
- Maak het beslag door het meel, de melk en het ei met elkaar te mixen.
- Voeg de geraspte parmezaan en uienpoeder toe en roer er doorheen.
- Snijd de sjalot in ringen en fruit in een beetje boter.
- Roer de sjalotjes ook door het beslag.
- Maak pannenkoeken van het beslag, als het goed is kun je er vier grote pannenkoeken uithalen.
- Snijd ondertussen de spinazie fijn en verwarm met de ricotta in een steelpannetje tot hij wat geslonken is.
- Beleg de pannenkoeken met het ricotta spinaziemengsel.
- Geniet!

Vast ook erg lekker met tomaat en geitenkaas!
Youri bakker zegt
De pannenkoek ziet er erg lekker uit en ga ik zeker een keer proberen. Ik eet het niet vaak maar dat komt ook omdat ik niet zo een zoetekauw ben. Deze variant ga ik zeker een keer maken.
Nelleke zegt
Hoi Youri, hij is inderdaad erg lekker! Succes met het maken ervan 🙂
birgit zegt
geen foto van Borre met pollepel ? jammer hoor!
Nelleke zegt
Volgende keer! Ik beloof het ?