De laatste maanden ben ik aan het uitvogelen wat het drinken van groentesapjes voor je gezondheid doet. Elke ochtend begin ik met een glas groentesap bij het ontbijt. Ik heb dit eerder gedaan, maar kon er toen maar niet aan wennen. Ik vond het niet lekker, dus stopte ik ermee (iets met liefde proeven lukt moeilijk als je het niet lekker vindt!). Maar.. als je iets nieuws probeert is het handig om het rustig op te bouwen en dat deed ik toen niet. Ik maakte de vreemdste combinaties, waarin smaken overheersten die je juist heel subtiel wilt proeven (gember bijvoorbeeld, of citroen).
Deze keer pakte ik het anders aan. Ik begon met bleekselderij, komkommer en appel. Dit zijn smaken die goed bij elkaar passen en geen uitgesproken smaak hebben. Het leuke is dat je allerlei dingen kunt gebruiken om door de sapcentrifuge te halen. Bij broccoli gebruik je meestal alleen de roosjes in een gerecht, maar wist je dat de stronk ook barstensvol vitaminen zit? Heerlijk om door de centrifuge te halen, zo hoef je hem niet weg te gooien. En het onderste gedeelte van een bleekselderij? Kan er ook zo doorheen. Het klokhuis van een appel kan er gewoon in blijven zitten.
Wat ik doe, is het sap gebruiken van groene groenten, zoals komkommer, broccoli, bleekselderij, spinazie, sla enz. Hier voeg ik een appel/peer of andere kleur groente aan toe, zoals bijvoorbeeld paprika, rode biet, wortel, enz. Soms een beetje peterselie, gember of citroen om het nog iets pittiger te maken. Je kunt werkelijk allerlei combinaties maken. Ik gebruik als basis groene groenten, omdat die een laag suikergehalte hebben. De vezels in de groenten zorgen ervoor dat de suiker langzamer wordt opgenomen, dus wanneer je bijvoorbeeld alleen wortel of rode biet gebruikt (hoog in suikergehalte) schiet je bloedsuikerspiegel omhoog en omdat ik hier wel gevoelig voor ben houd ik het dus lekker groen!
Ik merk echt dat ik meer energie heb sinds ik groentesapjes drink (niet als vervanger van een maaltijd, maar als toevoeging, dus erbij), mijn handen worden warm na het drinken van een sap en het grappige is, dat ik nu ’s ochtends echt uitkijk naar een frisse groentesap!Waarschijnlijk is dit dus wel een blijvertje, hieronder drie voorbeelden van recepten!
Deel je ervaring; maak jij wel eens groentesapjes? En wat spreekt je hierin aan of tegen?
Cato zegt
Ik maak ook met regelmaat sap van verse groenten. Hier door meng ik een flinke theelepel ” Vitamineral Green” poeder. ( het poeder in een kopje eerst aanmaken met een eetlepel van het sap en daarna door het sap roeren)
Bij voorkeur biologische producten gebruiken.
Dit poeder is te koop per 150 of 500 gram ( b.v http://www.superfood.nl/healthforce-vitamineral-green )
Ik ben geen verkoper!