Een ravage in de keuken.. mij overkomt het regelmatig. Begrijp me niet verkeerd, als ik bak begin ik in een nette, schone keuken, maar in een vingerknip veranderd de boel in een met meel overdekte waas van chaos. Ik ben geen nette bakker. Zo, dat is eruit. Jacobus glimlacht meewarig als ik in de keuken ben. “Ik ruim het allemaal op!” roep ik alvast uit voorzorg. Maar ja.. ik heb een beetje chaos om me heen nodig wil ik lekker bezig zijn. Ik ben nogal impulsief in de keuken, wat erin resulteert dat ik een pak meel niet netjes open knip op aangegeven knipstrook, maar in mijn bak-enthousiasme het pak open scheur, waardoor die keukenvloer alvast voorzien is van een laagje wit. Tijdens het mixen of kneden belanden er altijd stukjes deeg op het raam, of op mijn kleren. Of erger nog.. in mijn haar.. “Ik ruim het echt allemaal op!” Roep ik in mijn bakkersroes als Jacobus grinnikend voorbij loopt. Toen ik deze scones maakte en in de oven wilde zetten, raakte de zware pan het grote bord die de boel in de oven zo mooi laat draaien. Deze viel in stukjes op de waterbak van Borre, die ook in stukjes brak. Borre jatte een sinaasappel van het aanrecht en liep met zijn natte pootjes richting bank en ondertussen kon ik nog net het beslag redden van de ondergang. Dan maar zonder draaischijf, maar bakken zou het! Terwijl de scones gaar werden, raakte ik langzaam uit mijn bakkershigh en ruimde ik inwendig mopperend de boel op. Bijna niets herinnerde meer aan de chaos van eerder die dag toen we ’s avonds met een bakje thee de scones aan het testen waren. “Ging zeker niet helemaal goed” Wees Jacobus naar de scherven van de draaischijf die nog op het aanrecht lagen.. *zucht..*
Vandaag wil ik met jullie het recept van super lekkere, glutenvrije scones delen. Dit was voor mij de eerste keer dat ik scones maakte, maar zeker niet de laatste keer. Scones hoor je volgens mij officieel te eten met room, boter of jam (of allemaal tegelijk), maar ik vind ze eigenlijk zo ook al hartstikke lekker.
Glutenvrije scones
Type recept | Ontbijt, Brunch |
Aantal personen | 8 |
Totale tijd | 45 minuten |
Ingrediënten
- 6 eieren
- 1 tl vanille
- 100 ml kokosmelk
- 4 el honing
- 120 gr. kokosmeel
- 2 el arrowroot
- halve tl bakpoeder
- De basis:
Diverse toevoegingen voor een smaakje:
- Rasp van 1 citroen + handje grofgehakte pecannoten of:
- Rasp van 1 sinaasappel + handje cranberries of:
- 1 tl kaneel + 1 appel in kleine blokjes of:
- 1 el pindakaas + 2 el cacao
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Mix de eieren luchtig met een handmixer of in de blender. Voeg hier de vanille, honing en kokosmelk aan toe en mix nog een keer tot alles goed gemengd is.
- Voeg het meel en arrowroot toe, samen met het bakpoede. Mix nog een keer goed tot je een deeg hebt.
- Voeg de ingrediënten voor je gewenste smaak toe en doe het deeg in de gewenste vorm (een springvorm kan heel goed).
- Zet weg in de oven voor 25 á 30 minuten. Houd even in de gaten wanneer ze bruin worden, elke oven werkt weer anders!
- Laat even afkoelen en geniet!
[…] naar een recept, stuitte ik vrijwel meteen op haar recept voor glutenvrije scones in verschillende smaken van kokosmeel. Voor de goede orde ben ik nog even verder gaan kijken naar haar andere recepten, […]