Volgende week is een spannende week voor onze haan Foppe en kip Fien. Al twee weken is Fien aan het broeden op twee eitjes. Na me te hebben ingelezen, haalde ik steeds de eitjes weg die Fien legde, en verruilde ze voor twee eitjes uit de winkel, zodat ze door bleef leggen. Het schijnt namelijk dat je de bevruchte eieren tegelijkertijd in het nest moet leggen, anders komen de eitjes een dag na elkaar uit en weet de kip niet meer of ze nu moet broeden of de kuikentjes moet voeren. Maar Fien had geen zin om meer eitjes te leggen, dus werden de eitjes uit de winkel weer verruild voor de bevruchte eitjes, waar ze nu al twee weken op aan het broeden is. Als het goed is komen ze volgende week uit. Ik zeg als het goed is, omdat ik gister las dat een haan pas vruchtbaar is vanaf 6 maanden en laat dat nu net de leeftijd zijn van onze haan. Aan Fien zal het niet liggen. Ze wordt boos als je het hok openmaakt en komt alleen aan het eind van de middag naar buiten om wat te eten en te drinken. Foppe zorgt ervoor dat dit niet te lang duurt en dirigeert haar weer het hok in om verder te broeden. We wachten dus met spanning af!! En om in de paasgedachte te blijven:
Voor de paasdagen maakte ik deze super lekkere citroencake. Of nou ja.. eigenlijk heb ik niet heel veel met pasen, dus maakte ik gretig gebruik van deze gelegenheid om weer eens een taartje te bakken. Deze taart is glutenvrij door het gebruik van kokos- en amandelmeel. De citroen geeft het een super frisse smaak, die weer een beetje wordt opgehaald door de zoetheid van de rozijnen. Mmmm!
Glutenvrije citroentaart
Type recept | Voor bij de koffie |
Aantal personen | 10 plakjes |
Totale tijd | 60 minuten + een half uur koelen |
Ingrediënten
- 3 el dadelstroop
- 100 gr boter
- 2 el honing
- 4 eieren
- 125 ml amandelmelk
- 2 tl vanille extract
- 150 gr. amandelmeel
- 50 gr. kokosmeel
- 2 tl bakpoeder
- snufje zout
- rasp van 1 citroen
- 20 gr. rozijnen
- 50 gr. pure chocolade (optioneel)
- 50 ml slagroom (optioneel)
Werkwijze
- Meng de amandelmelk met vanille, citroenrasp, honing, dadelstroop, rozijnen en boter.
- Meng in een andere kom het kokos-en amandelmeel samen met het bakpoeder en snufje zout.
- Voeg alle ingrediënten bij elkaar en kneed tot een samenhangend deeg. Het hoort een slap, vochtig deeg te zijn, eerder een soort beslag.
- Doe het deeg in een cakevorm en zet 40 minuten in de oven op 190 graden.Als de cake uit de oven is en afgekoeld is, kun je het chocolademengsel maken.
- Verwarm water in een pan en zet hierop een kom.
- Smelt de chocola in de kom en voeg de slagroom hierbij. Roer goed door elkaar en schenk dit mengsel over de cake.
- Laat een half uurtje afkoelen in de koelkast en geniet!
Neha zegt
Hallo nelleke, via de eetpaleo ben ik bij je cake terechtgekomen en ik ga hem maken voor Moederdag, lijkt me erg lekker, alleen zie ik in je ingrediënten niet de hoeveelheid boter staan. Wellicht kan jij deze aangeven, alvast bedankt!
Nelleke Adema zegt
100 gram! Succes met het recept 😀
Neha zegt
Super! Je hebt een erg leuke site, ga je zeker volgen en vast meer recepten maken 🙂
Nelleke Adema zegt
Helemaal waar Tessa 🙂
Tessa zegt
Dat ziet er heerlijk uit! En glutenvrij is altijd fijn <3