Sinds een paar weken ben ik in de ban van ghee. Ik had het wel eens zien staan in de natuurvoedingswinkel, maar voelde me niet echt geroepen om het te proberen. Tot ik het boek van Sarah Britton “my new roots” in handen kreeg en las wat het eigenlijk is en hoe je het maakt. Iets wat zo simpel is nodigt uit tot zelf uitproberen en ik ben blij dat ik dat heb gedaan!
Wat is ghee?
Ghee is eigenlijk hetzelfde als geklaarde boter. Doordat je de boter verhit, scheid je de melkbestanddelen van de vetten. Hierdoor verhoog je het rookpunt en ontstaan er tijdens het bakken ermee minder vrije radicalen die in verband worden gebracht met aderverkalking en kanker. Ghee bestaat dus uit zuiver botervet, geschikt om mee te bakken, maar ook om op je broodje te smeren!
Hoe smaakt ghee?
Ghee smaakt eigenlijk naar wat het is; verwarmde boter. Het deed me denken aan vroeger, toen mijn moeder vlees braadde in boter, een beetje jus-achtig, maar dan in vaste vorm.
Ik gebruik ghee als vervanging van boter in bakrecepten. Het recept krijgt daardoor een vollere smaak en haalt bijvoorbeeld de smaak van noten in een recept helemaal op. Daarnaast gebruik ik ghee, naast kokosolie ook om in te bakken. Benieuwd naar hoe je het maakt? Het is helemaal niet moeilijk!
Ghee
Type recept | bakboter |
Aantal personen | een potje van 200 ml |
Totale tijd | 30 minuten |
Ingrediënten:
- 500 gr. biologische roomboter zonder zout
- een glazen potje van 200 ml
- een stukje kaasdoek of katoen
Werkwijze
- Doe de pakjes boter in een steelpannetje en smelt deze op laag vuur.
- Je ziet nu dat er een schuimlaagje ontstaat, deze kun je er gewoon afscheppen en in een schaaltje doen. Je hebt het niet nodig.
- Houd het pannetje met borrelende boter de komende 20/30 minuten goed in de gaten. Het gaat borrelen en misschien spetteren. Het is niet de bedoeling dat de boter aanbrandt. Wanneer de boter stopt met borrelen (na ongeveer 20 minuten) is de ghee klaar.
- Doe een stukje kaasdoek over het glazen potje (eventueel bevestigen met een elastiekje, of zoals ik deed in een trechtertje).
- Giet de ghee langzaam over in het potje en laat afkoelen. Let op! Het glas is heet!
- Bewaar in de koelkast (de ghee is een jaar houdbaar in de koelkast).
- Geniet!
De ghee van biologische grasboter is het lekkerst!
mia zegt
Dit ga ik zeker proberen boter koop je bij? supermarkt?
Nelleke Adema zegt
Supermarkt inderdaad! Of de biologische winkel 🙂