De meeste wafelrecepten die ik tegenkom zitten vol met boter, witte bloem en suiker. Dus ging ik aan de slag met een vervangend recept. Ik wilde een übergezonde wafel maken, gewoon om eens te proberen hoe dat zou smaken. Toen ik aan de slag ging met het bedenken voor een recept, bleven er twee geschikte wafels over. Eentje waarin ik de bloem verving voor 50% amandelmeel en 50% boekweitmeel, het andere recept bevatte 55% amandelmeel en 45% biologische tarwebloem. Dus probeerde ik ze allebei maar eens uit. Boekweitmeel heeft soms een overheersende smaak, hier moet je wel van houden, tarwebloem smaakt iets neutraler.
Ik verving:
Boter–> kokosolie (licht verteerbaar, verhoogt je vetverbranding en smaakt ontzettend lekker!!)
Ei –> banaan (Ik heb niks tegen eieren, maar wel iets met banaan!)
Bloem –> amandelmeel (rijk aan vitaminen, verhoogt wederom de vetverbranding en bevat geen gluten)
Suiker –> ahornsiroop (laat je bloedsuikerspiegel wat meer met rust dan suiker en bevat nog enkele vitaminen en mineralen)
Het resultaat? Twee heerlijke wafels, de een met een boekweit smaak, de ander met een iets zachtere smaak. De wafels die wij allebei het lekkerst vonden waren de wafels met het speltmeel, maar die met het boekweitmeel waren ook goed te doen. Vervelend he.. zo’n hobby waarin je wafels moet testen ;). Daarna maakten we een boswandeling, bij terugkomst hadden we nog steeds een voldaan gevoel. Niet alleen lekker maar vult ook nog!
Gezonde wafel
Type recept | Voor bij de koffie of als ontbijt |
Aantal personen | 2 wafels |
Totale tijd | 20 minuten |
Ingrediënten
- Optie 1: 50 gr. amandelmeel (of optie 2: 45 gr. amandelmeel
- Optie 1: 40 gr. speltmeel (of optie 2: 45 gr. boekweitmeel)
- 1 banaan
- eetlepel kokosolie
- eetlepel ahorn siroop
- snufje kaneel
Werkwijze
- Prak de banaan met een vork en meng met het meel.
- Voeg de kokosolie toe (let er op dat deze vloeibaar is, anders moet je hem eerst even verwarmen) samen met de ahorn.
- Bestrooi met een snufje kaneel en meng goed met een vork (kan ook met je handen, maar het deeg is vrij vloeibaar).
- Doe de mix in een ingevet wafelijzer en na een paar minuten heb je een heerlijke wafel! Ook lekker met een lepel kwark of slagroom en vers fruit.
Maaike zegt
Echt super lekker ?
Kim dickhout zegt
Ik heb m deels gebruikt je recept, omdat de boekweitmeel op was, havermout tot meel vermalen 45 gram + 50 gram amandelmeel en de rest, + een ei, dat jij liever niet doet en vanille merg erbij.
Ging ook super.
Groetjes
Elize zegt
Gaan je wafels dan niet naar banaan smaken?
Zo wel als ik dan ei gebruik is het dan ook gewoon 1 ei?
Nelleke Adema zegt
Hoi Elize, je wafels smaken niet naar banaan hoor! Het is wel een andere zoete smaak dan suiker, iets subtieler. En je kunt het inderdaad vervangen voor 1 ei, succes!
Hoihoi zegt
Weet je ook hoeveel calorieën er in één wafel zitten ?
Nelleke Adema zegt
Om eerlijk te zijn heb ik geen flauw idee. Ik let niet zo op calorieën. Als iets bestaat uit natuurlijke ingrediënten met veel voedingsstoffen kan je lichaam daar iets mee in positieve zin, dat is voor mij persoonlijk belangrijker dan het aantal calorieën. Je zou de ingrediënten afzonderlijk kunnen opzoeken via een voedingstabel op internet (even googelen)en hier het aantal calorieën uit berekenen. Succes!
Mana zegt
Zijn de wafels zacht of hard?
Nelleke Adema zegt
Hoi Mana, de wafels zijn een beetje knapperig van buiten en zacht van binnen.
jean zegt
Nelleke ik vind het fijn dat ik je recept voor wafels met amandelmeel heb gevonden. Mijn zus had een Torta Caprese al limone gemaakt en dat was superlekker , daarom ben ik aan het zoeken gegaan om eventueel wafeltjes te bakken met amandelmeel.
Ga zeker eens wafeltjes proberen te bakken. veel succes hoor en bedankt jean
Nelleke Adema zegt
Leuk Jean!!
Caroline zegt
Héérlijke wafels en bovendien een supergoed alternatief. Heb ze een tijdje geleden voor de eerste keer gemaakt en ga ze zo meteen terug maken, om mijn jarige liefje die straks wakker wordt te verrassen 😉
Nelleke Adema zegt
Ah, superleuk om te horen 🙂 Een goed begin van de dag! Gefeliciteerd en een hele fijne dag 😀
julie zegt
moet er geen melk of ei bij? Hoe wordt het anders zo vloeibaar?
Nelleke Adema zegt
De banaan zorgt ervoor dat het papperig wordt.. ik gebruik het ook wel eens in cakes in plaats van een ei, werkt goed!
Cynthia zegt
Ben benieuwd. Ik ga het zometeen proberen.
Sonja zegt
Erg lekkere wafels en ook nog eens gezond!
Jenny zegt
Nog gezonder is in plaats van tarwemeel, spelt meel gebruiken!
Martine zegt
Dit lijkt me heerlijk. Ik sla het recept op, want ik ga ze graag proberen.
Nelleke Adema zegt
Hartstikke leuk!
Annalies zegt
Hmmmmm……