En ja hoor! Het is eindelijk echt winter!! Hier in het noorden hebben we nog geen last gehad van sneeuwval, wel konden we genieten van een superstrakke blauwe lucht, een vrolijk aanwezig zonnetje en steeds sterker wordend ijs. De gure wind hield zich nog even afzijdig, waardoor het prettig vertoeven was in de buitenlucht. Het ijs in de sloot naast ons huis ligt er strak in. De ijsvereniging hier in het dorp is behoorlijk fanatiek, waardoor er al wedstrijden zijn gereden op de ijsbaan. De vraag die heel Nederland bezig lijkt te houden is hier in het Noorden nog niet zo van toepassing, maar je merkt dat mensen dingen laten liggen om nog maar even een rondje te kunnen schaatsen.
Al van jongs af aan was ik in de winter op het ijs te vinden. We woonden aan een gracht en konden zo vanuit huis het ijs opstappen en naar school schaatsen. Het hele jaar verheugde ik me er al op wanneer we weer konden schaatsen. Drie truien over elkaar, een malliot onder de broek, 2 paar sokken aan en de pantoffels op de kachel. En natuurlijk warme chocomelk als we terug kwamen. Ik kan me herinneren dat we lange tochten maakten, of misschien was dat in mijn beleving zo. Als er ijs lag was ik buiten te vinden. Wat baalde ik enórm toen we vorig jaar konden schaatsen en ik binnen zat met een fikse keelontsteking. Niet leuk : (. Gelukkig hadden we dit weekend een herkansing. Ook al was het maar even, het voelde fijn om weer op het ijs te staan. Wie weet hoelang we nog kunnen schaatsen..
En deze dag is niet compleet met een winterse salade. Deze week hadden we een pompoen in de groentetas. Dus maakte ik een quinoasalade met pompoen. En bij een winters gerecht hoort komijn, die heerlijk smaakt bij de pompoen. De quinoa geeft weer energie, die natuurlijk goed moet worden aangevuld na het schaatsen!
Wauw.. doe mij maar meer van zulke winters!
Oké oké.. het moet gezegd worden: gister was ik van plan om vandaag een paar uurtjes te schaatsen. Die paar uurtjes werden vandaag een uurtje. En toen Jacobus besloot om vandaag een nieuwe electrische gitaar aan te schaffen werd dat gereduceerd tot een half uurtje. En toen we eenmaal op het ijs stonden werd dat nog eens geminimaliseerd naar 5 minuten omdat het zo koud was (ik weet het.. we zijn géén bikkels geweest vandaag..) Maar toch.. we hébben op het ijs gestaan! Hopen dat de wind morgen weg is en we weer wat meer kunnen schaatsen.
Gevulde pompoen met quinoa
Type recept | Hoofdgerecht |
Aantal personen | 2 |
Totale tijd | 50 minuten |
Ingrediënten
- 2 kleine pompoenen
- fijn gesneden uitje
- 1 fijn gesneden wortel
- 2 teentjes knoflook
- 100 gram quinoa
- scheutje ketjap
- peterselie
- tijm
- komijn
- bolletje mozzarella
Werkwijze
- Snijd het kapje van de pompoen en haal de zaadjes en vruchtvlees eruit. Ik ging eerst rondom met een scherp mes. Met een lepel kon ik toen zo alles eruit lepelen.
- Bak de uitjes en wortel tot de wortel zacht is en voeg de kruiden toe. Voeg ook een scheutje ketjap toe.
- Schep de quinoa er doorheen en vul de pomoen met dit mengsel.
- Strooi hier wat kaas over.
- Zet 20 minuten in de oven, totdat de kaas gesmolten is.
- Eet smakelijk!
Michelle zegt
Vraagje: moet je de quinoa van te voren koken?
Nelleke Adema zegt
Ja, de quinoa moet je eerst even voorspoelen en daarna inderdaad koken!