Binnenkort gaan we met de hele familie naar Frankrijk! Afgelopen jaren hebben we twee keer de slagvelden van Verdun en omstreken bezocht met zijn achten. Dit jaar gaan we weer, nu met zijn negenen want de familie is inmiddels uitgebreid met een schattige baby van een half jaar.. Mijn vader heeft een passie voor de eerste wereldoorlog. Toen hij vijf jaar terug 50 werd hebben we hem verrast met een week Frankrijk. En inmiddels is de hele familie om. Toen we de eerste keer terug kwamen van ons bezoek in Frankrijk, kwamen we erachter dat een familielid van mijn vader heeft gevochten in de omgeving waar wij zaten. Twee jaar later bezochten we Verdun en omstreken nog een keer, deze keer gewapend met alle informatie over waar hij heeft gevochten, waar hij is gestorven, waar hij lag begraven, zelfs met een foto. Familieboeken werden uitgeplozen om maar zoveel mogelijk informatie te krijgen over deze jonge man. Er werd aarde op zijn graf gestrooid van de grond waar hij was geboren en een foto werd bij zijn graf geplaatst terwijl de saluutschoten en trompettergeschal klonk. We werden zelfs gevolgd door een documentairemaker die een mooie documentaire heeft gemaakt die nooit is uitgezonden. Wat op mij vooral indruk maakte was de eerste keer dat ik een loopgraaf zag. We stopten ergens in het bos en langs de kant van de weg zag je overblijfselen van een loopgraaf. Wow. Dat komt wel even aan. Dat hier 100 jaar geleden soldaten hebben gevochten voor hun leven. Met blote handen de grond uitgegraven hebben om hun land te verdedigen. De meeste mensen een pijnlijke dood zijn gestorven, eigenlijk om niks. Het was een strijd van meters inpikken en weer verliezen, inpikken en weer verliezen. Als je het standbeeld bij Mort Homme ziet, waar onvoorstelbaar veel soldaten om het leven zijn gekomen, word je wel even koud. Alles is stil, je hoort geen vogels fluiten, het voelt er kil en koud. Bomen willen niet meer groeien, alleen de naaldbomen weten zich door het gif dat nog in de grond zit omhoog te werken. Je voelt dat er veel is gebeurd. Ondanks het warme herfstzonnetje heb je kippenvel en gaan de rillingen over je rug. Dit jaar gaan we samen met een gids door dit gebied. En ook zullen we de gebieden gaan verkennen waar het familielid van mijn vader heeft gevochten. Ondanks de lading die eraan zit voelt het toch altijd fijn om met de hele familie terug te gaan naar deze plek. Waar we overdag soms overweldigd en stil raken van alle indrukken en ’s avonds alles eruit lachen, gezellig bij de open haard zitten en gesprekken voeren tot diep in de nacht. Of gewoon lekker een boekje lezen of een spelletje spelen. Mijn moeder die alles tot in de puntjes heeft voorbereid met een compleet corvee rooster, samen met mijn vader, zwager en zusje die een heel schema hebben gemaakt van de excursies, mijn andere zusje en zwager die zorgen voor de mooie beelden en altijd de gezellige sfeer weten te maken; ik denk dat we weer een mooie, gezellige en indrukwekkende vakantie tegemoet gaan..
En dat brengt mij natuurlijk helemaal niet bij de energierepen die ik met jullie wil delen. Daarom zal ik er ook maar niet al te veel over uitweiden. Behalve dat ze superlekker zijn, vol zitten met superfoods en gezonde stofjes en dat je ze gewoon een keertje moet proberen! Eigenlijk kun je ze helemaal aanpassen aan jouw smaak. Ik gebruikte cashews en walnoten, omdat ik die in huis had. Je kunt natuurlijk ook andere noten gebruiken. In plaats van goji’s en moerbeien kun je ook rozijnen gebruiken, of je laat ze gewoon weg. Of misschien heb je nog een veel beter idee! Kortom; je kunt hier eindeloos mee variëren!
Energierepen met dadels en chocola
Type recept | Snack |
Aantal personen | 6 repen |
Totale tijd | 2 uren |
Ingrediënten
- 1 el kokosolie
- schaaltje cashewnoten
- schaaltje walnoten
- schaaltje geraspte kokos
- handje gojibesjes
- handje moerbeien
- chocoladesnippers (liefst 70% puur of meer)
- schaaltje cacao
- 20 dadels
Werkwijze
- Maak de dadels fijn in de blender en doe de kokosolie erbij. Meng alles tot een zachte puree.
- Voeg dan de andere ingrediënten toe, behalve de stukjes chocola en maal alles tot een kleverige substantie.
- Doe alles in een ovenschaal en voeg de chocola toe. Kneed alles en spreid uit over de ovenschaal. Laat twee uren opstijven in de koelkasten en snijd in repen!
- Eet smakelijk!
Geef een reactie