Ik maakte deze focaccia met kruiden uit eigen tuin. Heerlijk als bijgerecht voor de soep, of bij de barbecue. Hij is op zijn lekkerst in de nazomer, als de kruiden vol smaak en zon zijn.
Een voordeel van bloggen, is dat je altijd een eigen receptenbestand bij de hand hebt met je favoriete recepten. Deze focaccia was ik bijna vergeten, totdat ik door mijn recepten scrolde en besloot de foto’s bij dit recept te vernieuwen. Ik maakte het brood opnieuw, met een paar aanpassingen hier en daar, resultaat was een heerlijk knapperig brood dat ik absoluut nog veel vaker ga maken!
Ik maakte dit brood voor het eerst toen ik een midzomerdag verzorgde in de yogastudio, een aantal jaar geleden. Sindsdien heb ik hem een paar keer gemaakt, steeds met andere kruiden en steeds was hij lekker! Ik ben qua kruiden meer een knipper, Jacobus een snijder. Ik heb het geduld er niet voor om alles zo fijn te snijden als hij. Met de schaar werkt het ook prima! Qua verhouding gebruikte ik ongeveer 8 takjes rozemarijn, 2 takjes saliebladeren, 4 takjes oregano, 10 takjes tijm, 8 grote stengels bieslook, 4 takjes dragon. Daarna deelde ik de kruiden door de helft, de ene helft voor de boter, de andere voor het brood. Voeg voor de verandering ook eens wat zongedroogde tomaatjes toe aan het deeg, of olijven als je daarvan houdt!
Focaccia met kruidenboter
Type recept | Brood |
Aantal personen | 1 brood (ongeveer 10 plakjes) |
Totale tijd | 1 uur en 15 minuten |
Ingrediënten
- 200 ml ( amandel)melk
- 7 gr. gedroogde gist
- snufje zout
- 350 gr. speltbloem
- 25 gr. gesneden verse kruiden (ik gebruikte rozemarijn, oregano, tijm, bieslook, salie en dragon)
- 2 teentjes knoflook
- 4 el olijfolie
Voor de boter:
- Een pakje roomboter op kamertemperatuur
- 25 gr. verse kruiden (je kunt dezelfde kruiden als voor het brood gebruiken)
- teentje knoflook
- sap van een halve citroen
- grof zeezout naar smaak
Werkwijze
- Meng de bloem met het gist en het zout in een grote kom.
- Voeg de kruiden en de knoflook toe en hussel goed door elkaar.
- Meng langzaam de olijfolie erbij en de melk.
- Kneed tot je een mooi deeg hebt.
- Dek de kom af met een theedoek en laat een uur rijzen.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Maak een mooie, ietwat langwerpige bol van het deeg en zet 40 minuten in de oven.
Voor de kruidenboter meng je alle ingrediënten met elkaar. Deze boter is het lekkerst als hij al een nachtje heeft gestaan, zodat de smaak van de kruiden in de boter kan trekken.
Demi zegt
Dol op huisgemaakte focaccia en dol op huisgemaakte kruidenboter! Laatst nog peterselie-citroenboter, basilicum-zongedroogde tomaatboter en korianderboter gemaakt. Mmm!
emmetje zegt
Brood ziet er heerlijk uit en zal vast en zeker goed smaken.
Ofwel op naar de keuken.
Maar op hoeveel graden bak je het brood?
Dank voor je leuke recepten!!!
Nelleke Adema zegt
Haihai, ik bak het brood op 200 graden! Succes met het recept 😀
Bambi zegt
Ziet er goed uit! Laat de zomer idd nu maar echt beginnen :).
Liefs Bambi