Regelmatig krijg ik bepaalde vragen over recepten, wat ik eet op een dag, of ik geld verdien met mijn blog etc. Ik heb de meest gestelde vragen uitgezocht en probeer ze hieronder te beantwoorden. Zit je vraag er niet tussen? Laat hieronder gerust je vraag in een reactie achter!
Persoonlijk
Woon je op een boerderij?
Nee! Al zou dat wel mijn droomwens zijn. Een boerderijtje aan een bosrand.. het is goed om dromen te hebben toch? Oorspronkelijk is ons huisje een keuterboerderijtje, verbouwd tot vakantiehuisje en daarna door ons tot woonhuis gebombardeerd. Ons huis is klein, de tuin is ruim. Precies goed zoals het is!
Wat eet je op een dag?
Oeh, dat vind ik een lastige vraag, omdat het zo varieert! Door de week ontbijt ik al vroeg, rond 6.00.Het liefst met een smoothie of een appel met pindakaas. Soms maak ik ’s avonds al een smoothie voor de volgende dag en neem ik mee naar mijn werk wat over is, voor 10.00. Als lunch heb ik meestal wat wortels en komkommer. Soms een sneetje speltbrood met hummus, soms een restje van het avondeten van de vorige dag of gewoon een lekkere salade. Rond een uur of 14.00 een appel en rond 16.00 een zelfgemaakte mueslireep. Dan om 18.00 mijn avondeten. Soms een soepje, soms pasta met veel groenten, zoete aardappelfrietjes zijn favoriet. Stoofpotjes met bonen en groenten vind ik ook altijd erg lekker en vrijdag is onze pizzadag, waarmee we het weekend inluiden. ’s Avonds lust ik graag een blokje pure chocola (of twee) of een handje noten met gedroogd fruit.
Eet je altijd de hele dag gezond?
Sommige dagen wel en andere dagen niet. Hoeveel ik ook geniet van vers fruit, groene smoothies en salades, ik ben dol op chocola en bakken. Ik denk dat de basis van wat ik eet heel gezond is, maar he.. life happens! Ik zeg geen nee tegen een lekkere appeltaart en op zaterdagavond knabbel ik niet aan een stengel bleekselderij. Als ik aan het bakken sla, let ik er wel altijd op dat ik geen geraffineerde suikers gebruik en ook bij witmeel blijf ik het liefst ver uit de buurt. Het gaat om de balans!
Wat doe je nog meer naast koken en bakken om te ontspannen?
Ik doe graag aan yoga, zwemmen en hardlopen. Ik kan enorm genieten van een goed boek, kan gerust de hele middag en avond in een boek verdwalen. Wandelen met Borre vind ik heerlijk en ik speel een beetje piano. Buiten zijn geeft vaak ook weer nieuwe energie en inspiratie en creatief met mijn handen bezig zijn brengt me tot rust.
Fotografie
Welke camera gebruik je?
Ik gebruik een Canon EOS 5D, met afwisselend een Canon EF 17-40mm f/4.0L USM groothoekobjectief, een Carl Zeiss Planar T 50mm f/1.4 ZE en een Planar T 85mm f/1.4 ZE van Carl Zeiss. De camera is van mijzelf, de drie objectieven leen ik van Jacobus die fotografeert als hobby.
Heb je een cursus gevolgd?
Nee, ik heb geen cursus gevolgd, al lijkt het me wel super leuk om een workshop foodstyling te doen. Ik probeer alles een beetje op gevoel te doen. Hoe meer je bezig bent met fotografie, hoe meer je je eigen stijl hierin vindt. Ik zou dus vooral aanraden om te experimenteren.
Welke tips heb je voor mij?
Check het blog dat ik schreef voor Cameranu.nl, hier deel ik al mijn tips over fotografie.
Recepten
Kan ik bepaalde ingrediënten ook vervangen voor andere ingrediënten?
Ik moedig het heel erg aan om vooral zelf lekker te experimenteren in de keuken. Ik heb niet de waarheid in pacht en zelf doe ik vaak maar wat. Soms geef ik meerdere opties in een recept. Staat jouw optie er niet bij? Probeer het gerust uit en laat me in een reactie onder het recept weten of het is gelukt!
Waar haal je inspiratie vandaan voor nieuwe recepten?
Uit onze tuin. De geuren, kleuren en smaken combineer ik in mijn hoofd, waar dan uiteindelijk een gerecht uit rolt. In het begin probeerde ik vaak veel recepten van anderen uit, om er achter te komen wat wel werkt en wat niet. Welke smaken goed combineren en welke minder. En welke technieken je waarvoor gebruikt. Kortom; gewoon lekker experimenteren en uitproberen. Als ik nu een recept uit een tijdschrift of van internet haal, komt er uiteindelijk een heel ander gerecht uit dan de bedoeling was, omdat ik van alles toevoeg of juist vervang. Experimenteren maakt het koken juist zo leuk! Je kunt ook eens kijken op mijn boekenlijst voor boeken die mij hebben geïnspireerd en die mijn visie hebben gevormd.
Bloggen
Mag ik je recepten en foto’s gebruiken voor mijn website?
Ik heb er geen problemen mee als je mijn recept gebruikt, maar dan wel graag met een bronvermelding en link naar mijn website. Ook als je mijn recepten aanpast stel ik het op prijs wanneer je even vermeldt waar het recept vandaan komt. Wil je mijn foto’s gebruiken? Ik voel me vereerd, maar mail me eerst even voordat je ze gebruikt. Ik besteed veel tijd en aandacht aan mijn blogs en heb liever niet dat je alles zo overneemt zonder het te vragen.
Heb je tips voor mij als blogger?
Post blogs waar je zelf achter staat! Anders wordt het al gauw nep. Deel je posts op social media en kom in contact met medebloggers, zodat je elkaar kunt helpen. Ik sta er regelmatig bij stil wat ik eigenlijk wil bereiken met Proeven met Liefde. Wil ik vooral veel bezoekers en word ik commercieel of post ik wat ik leuk vind en ben ik tevreden met een wat selecter groepje dat dit leuk vindt om te lezen? Werk vooruit als je veel inspiratie hebt en doe hier je voordeel mee in tijden dat je wat minder geïnspireerd bent. Ik heb een boekje waarin ik leuke receptideeën bijhoud en ideetjes voor blogs (kan natuurlijk ook in een app, zoals Evernote).
Verdien je geld met je blog en is het je werk?
Nee, ik doe het omdat ik het leuk vindt. Soms doe ik een review en krijg ik dingen toegestuurd, deze dingen mag ik dan houden. Ik let er wel op welke producten ik review, ik wil dat het aansluit bij mijn visie en wat ik met Proeven met Liefde wil uitstralen. Op Proeven met Liefde vindt je geen advertenties. Ik vind het niet belangrijk om commercieel te zijn, maar houd mijn site liever gewoon puur en eerlijk. Wel verdien ik een beetje bij met het werk wat ik in samenwerking met de yogastudio of in opdracht van anderen doe; regelmatig organiseren we weekendjes, yogadagen of andere leuke activiteiten, waarvoor ik de voeding verzorg. Altijd biologisch en met liefde gemaakt.