Wanneer ik aan het koken ben en ik neem er de tijd voor, kom ik in een soort roes. Zoals vandaag. In het kleine steelpannetje lagen heerlijke aardbeien en kersen, waarvan de aanblik mij al lichte kriebels bezorgt. En wanneer het gezellig staat te pruttelen op het vuur, terwijl ik erin roer en de geuren naar boven kringelen voel ik mijn hart sneller kloppen. Alles gaat vanzelf en zonder erbij na te denken doe ik een snufje van dit en een snufje van dat. Het komt nogal precies, want iets te veel van het ene kan alles verpesten. Terwijl een snufje van het andere alle smaken op kan halen. Een gelukzalig gevoel wanneer alle geuren lijken te kloppen. Mijn aantekeningenboekje op het aanrecht, waarin ik notities kan maken van de ingrediënten en hoeveelheden. Het voelt alsof er diep van binnen een vrolijk melodietje klinkt en alsof er iemand rond mijn hartstreek juichend op en neer staat te springen. Met een zenuwachtig gevoel gaat alles in de vriezer. De smaken kloppen, maar is het eindresultaat zoals ik het wil? En wanneer dat zo is, is mijn hele dag geslaagd..
Het werd weer tijd voor een recept in samenwerking met de Gezond en Wel. Zij leveren de ingrediënten, ik maak er een recept van! Zoals ik al eerder liet vallen vind ik het de laatste tijd leuk om te experimenteren met het maken van energierepen. Handig voor de lekkere trek rond een uur of vier en zo weet je zelf precies wat erin zit. Deze energiereepjes zijn zo lekker om te maken van vers zomerfruit, maar wanneer je dit niet ter beschikking hebt (de bloesem zit al in de kersenboom, maar dat is tot nu toe alles) kun je ook gewoon bevroren fruit gebruiken, zoals ik vandaag deed.
Ik gebruik een kleine ovenschaal van de hema voor mijn energierepen, maar je kunt natuurlijk elke andere vorm naar keuze gebruiken.
Energiereepjes met aardbei en kers
Type recept | Snack |
Aantal personen | 8 reepjes |
Totale tijd | 1,5 uur |
Ingrediënten:
- 3 el kokosolie
- 2 el cacao
- 20 gr. cacaoboter
- snufje zout
- 100 gr. grofgehakte hazelnoten
- 100 gr. aardbeien
- 75 gr. ontpitte kersen
- 1 tl ahornsiroop (optioneel)
- 25 gr. rozijnen (of ander gedroogd fruit naar keuze)
- 3 el kokosolie
- snufje kardemom
- 15 gr. cacaonibs
Werkwijze
- Verwarm in een steelpannetje 3 el kokosolie tot hij vloeibaar is. Voeg dan de cacaoboter toe en 2 el cacao. Roer tot je een egale saus hebt en voeg dan 70 gr. hazelnoten met een snufje zout toe. Haal van het vuur.
- Bekleed een ovenschaal met bakpapier en giet hierin het notenmengsel. Zet weg in de vriezer.
- Maak het steelpannetje schoon en doe er een heel klein laagje water in, zodat de bodem net bedekt is. Zet op laag vuur en voeg de aarbeien, kersen en rozijnen toe. Laat 20 minuten pruttelen tot het indikt.
- Voeg de ahornsiroop toe, samen met 3 el kokosolie en een snufje kardemom. Roer goed en laat en beetje afkoelen.
- Haal de ovenschaal uit de vriezer en voeg het fruitmengsel toe. Strooi er de resterende hazelnoten overheen en de cacaonibs en zet een uurtje weg in de vriezer.
- Geniet!

Geef een reactie