Wat? Bloemen in een reep? Ja, je leest het goed. Ik stop bloemen in een reep. Vorig jaar kweekte ik een aantal goudsbloem plantjes op en deze zomer fleurden ze opnieuw mijn kruidentuintje op. Goudsbloem (calendula) bevat veel mooie eigenschappen. Vorig jaar maakte ik er een zalf van, maar ze zijn ook gezond om zo te eten (Borre dacht er vast ook zo over toen hij alle plantjes uit de pot op het terras trok en er ’s middags weinig meer van over was, maar dat terzijde). Je kunt de blaadjes toevoegen aan een salade of er thee van trekken. Goudsbloemen zijn vooral goed voor je huid. Het zorgt ervoor dat wonden sneller helen en helpt bij insectenbeten. Het is ook goed te gebruiken bij keelontsteking, voetschimmel, aften, problemen met de doorbloeding en tal van andere kwaaltjes.
Vanmiddag verzorg ik de hapjes bij een workshop van een kruidenvrouwtje en daarvoor maakte ik deze goudsbloem repen. Leuk om te maken, vooral als je weet dat het goed is voor je gezondheid!
Ik maakte deze reepjes in samenwerking met Gezond en Wel. Zij verzorgden de heerlijke ingrediënten in dit recept, hier kun je ook goudsbloem blaadjes krijgen als je ze niet in je tuin hebt. Als je liever je eigen goudsbloem blaadjes gebruikt, moet je ze eerst een paar dagen laten drogen.
Goudsbloem repen
Type recept | Snack |
Aantal personen | 10 |
Totale tijd | half uur + 2 uur opstijven |
Ingrediënten
- 3 el ahornsiroop
- 5 el kokosolie
- 75 walnoten
- 100 gr. amandelmeel
- handje pompoenpitten
- handje zonnebloempitten
- 2 wortels geraspt
- 1 tl vanille extract
- 2 el chiazaadjes
- 3 el kokosrasp
- handje gojibesjes
- handje goudsbloemblaadjes gedroogd
Voor de garnering:
- 100 gr. kokosrasp
- 4 el kokosolie
- 2 el ahornsiroop
Werkwijze
- Smelt de kokosolie au bain marie en voeg de ahornsiroop toe wanneer de kokosolie gesmolten is.
- Maal ondertussen de walnoten, wortelrasp, pompoenpitten en zonnebloempitten grof in de blender.
- Voeg het amandelmeel, chiazaadjes, kokosrasp en vanille extract toe en pulseer een paar keer in de blender.
- Voeg nu ook de goji’s en goudsbloemblaadjes toe en maal nog een keer.
- Doe hierbij de gesmolten kokosolie en kneed tot een deeg. Doe het deeg in een ovenschaal bekleed met bakpapier en zet twee uurtjes weg in de vriezer.
- Als je wilt kun je de reepjes garneren met een kokoslaagje. Dit doe je door de kokosolie samen met de ahornsiroop en kokosrasp in een pannetje te verwarmen. Spreid het mengsel uit over de bevroren reepjes en laat nog even opstijven in de koelkast.
- Geniet!
Bron: Ascension Kitchen
Geef een reactie