Kennen jullie Sofietje nog? She´s back! Vorige week zaterdagavond was ik alleen thuis. Het spookte behoorlijk om het huis door de harde wind. Ik liep naar de keuken om thee te zetten en hoorde ineens een schrille ´piep´. Ik zette meteen grote ogen op en dacht aan Sofietje, die twee jaar terug stiekem chocola kwam stelen. Maar toen bedacht ik, dat we een nieuwe vloer hadden gekregen en alle gaten nu waren gedicht. Het was dus onmogelijk dat er muizen binnen waren. Het moest vast van buiten zijn gekomen.
Meestal zit ik in ons kantoortje te werken achter de laptop, maar afgelopen dinsdag had ik hem naar de kamer verplaatst, zodat ik Borre een beetje in de gaten kon houden (hij bijt in alles wat hij ziet!). Het was wederom avond en ik zat op de bank. Ik hoorde wat geritsel achter me en keek naast me op de leuning. Waar Sofietje doodleuk naar me zat te kijken. Ik schrok me rot! Ik sprong op en legde het verhaal uit aan Jacobus, die begon te grinniken. ‘Lieve schat, weet je wel door hoe kleine gaatjes die beestjes kunnen en hoeveel van die gaatjes er in onze muren zitten? Oh, kijk daar gaat ze’ vertelde hij terwijl Sofietje haar weg onder de koelkast zocht. En nu zitten we dus met een muis in huis. Ik ga geen klemmen zetten, meestal hadden we onze katten die het probleem op een natuurlijke manier oplosten, maar sinds Borre bij ons is, durven ze niet meer in de kamer te komen. Ik hoop nu dus maar dat ze in ziet dat er niks te halen valt (alles is goed afgesloten verpakt ;)) en dat ze een ander plekje zoekt. Het hoort bij de risico’s van wonen op het platteland!
Tot zover Sofietje!
Gister stond ik op de Bewust Leven Zomerfair en mocht daar de koffie/thee en allerlei zoetigheden verzorgen. Allemaal biologisch en met liefde gemaakt! Twee dagen lang stond ik in de keuken om courgettetaart en sinaasappelcake te maken en ook verkocht ik bakjes met 3 verschillende bonbonnetjes. Van deze bonbonnetjes wil ik vandaag het recept delen. Ze zijn super makkelijk te maken en zitten vol gezonde stofjes. Als je een mooie basis hebt kun je eraan toevoegen wat je maar wilt!
Deze dadelballetjes zijn perfect voor na het sporten of wanneer je in de middag een dip krijgt en zin hebt in iets lekkers. Heerlijk zoet door de dadels en de nootjes houden je bloedsuikerspiegel mooi stabiel. Aan deze balletjes heb ik verschillende soorten superfoods toegevoegd, maar je kunt ze er natuurlijk ook uit laten of iets anders aan toevoegen. Ik geef je het recept voor de basis en drie opties voor verschillende smaken, het leukst is om zelf te experimenteren, het kan eigenlijk niet mislukken!
Dadelballetjes
Type recept | Snack |
Aantal personen | 20 balletjes |
Totale tijd | 20 minuten |
Ingrediënten
Voor de basis:
- 200 gr. medjooldadels
- 1 el kokosolie
Chocotruffels:
- 3 el cacao
- 1 el kokosrasp
- 1 el cacaonibs
Walnootbonbons:
- 50 gr. walnoten
- tl macapoeder
- 1 el hennepzaadjes
Amandelballetjes:
- 50 gr. amandelen
- 1 tl baobabpoeder
- 1 el chiazaadjes
Werkwijze
- Maak eerst de basis door de dadels met kokosolie in de blender tot een gladde pasta te malen (zorg wel dat de dadels ontpit zijn!). Tussendoor moet je waarschijnlijk een paar keer stoppen om de dadels van de kant te schrapen. Wanneer je goed door blend, merk je dat de mix steeds gladder wordt, tot je er straks mooie gladde balletjes van kunt maken. Je kunt dit ook met de staafmixer doen, dat is nét even iets meer werk.
- Daarna kun je eraan toevoegen wat je maar wilt. Ik heb hierboven een aantal opties gegeven. Voeg alles toe in de blender bij de dadelpasta en mix nog een keer tot alles goed gemengd is. De noten hoeven niet tot meel geblend worden, maar gewoon iets aan de groffe kant, zodat er ook een knapperige structuur in de balletjes zit.
- Als je wilt kun je de balletjes daarna nog door de cacao rollen, zodat je een ’truffel’ idee krijgt. Of door fijngehakte nootjes.
- Vries ze 10 minuutjes in en daarna zijn ze klaar om te eten! Als je ze wilt bewaren kun je ze in de vriezer laten.
- Geniet!
Geef een reactie