Herfst! De bramen zijn rijp om geplukt te worden, tijd om er iets lekkers van te maken! Ik maakte een heerlijke clafoutis met braam en ricotta, lekker voor dat herfstige gevoel!
De natuur vind ik in deze tijd op zijn mooist. Voor elk seizoen is iets te zeggen, maar de kleuren en geuren van de herfst maken mij gelukkig. In juli beginnen de eerste blaadjes al van de pruimenboom te vallen, langzaam wint de herfst terrein. Onze appels en peren zijn er nu ook klaar voor. Ik krijg weer zin om me op te krullen op de bank met een goed boek en een kop koffie. En dan voor vandaag deze clafoutis met braam en ricotta erbij.. Mmm, laat die herfst met zijn onvoorspelbare buien maar komen, ik ben er klaar voor!
Een clafoutis is een Frans dessert, officieel gemaakt met kersen. Het is een soort dikke pannenkoek met fruit uit de oven. Je kunt hem eten als toetje, als iets lekkers voor bij de koffie of thee, maar als verwenontbijt doet hij het ook best goed! De smaak is heerlijk zoet, helemaal als jefruit goed rijp is. Hij is makkelijk om te maken en snel klaar.
Clafoutis met braam en ricotta
Type recept | Voor bij de koffie |
Aantal personen | 4 |
Totale tijd | 1 uur |
Ingrediënten:
- 150 gr. bramen
- 75 gr. (spelt)bloem
- 2 eieren
- 125 gr ricotta
- 2 el ahornsiroop
- halve tl vanillepoeder
- 100 ml slagroom
- schil van een kwart sinaasappel
- snufje zout
- 3 el koude earl grey thee
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Doe de bramen in een kommetje, samen met de 3 el earl grey thee.
- Verwarm de slagroom in een pannetje, samen met de vanille en sinaasappelschil.
- Maak een beslag van de eieren, ahornsiroop, bloem en ricotta. Voeg hier de room aan toe (zonder de sinaasappelschil).
- Giet het beslag in een vorm, ik gebruikte een kleine ovenschaal van de hema.
- Verdeel de bramen over het beslag.
- Zet 40 á 45 minuten weg in de oven.
- Geniet!
Anne zegt
Heerlijk, clafoutis. Wat een goed idee om ‘m met ricotta te maken (ga ik ook proberen volgende keer).