Het is fijn om na een paar drukke dagen even niks te hoeven. Wanneer alles thuis weer lekker fris ruikt, wasjes zijn gedraaid, de katten tevreden op de bank liggen te spinnen en er een citroencake in de oven staat. Het hele huis ruikt meteen zo lekker en doet je verlangen naar de eerste zonnige lentedag.
Bijna niks werkt zo ontspannend als het bakken van een taart of cake. Ik kan zo een uurtje (of twee) kwijt zijn met het zoeken naar een goede basis, bedenken welke smaken goed met elkaar zullen combineren, hoe ik alles wil fotograferen en welke ingrediënten ik het best kan gebruiken. En dat is alleen nog maar de voorpret! Als ik begin met het maken van iets sta ik echt even ‘uit’. De mixer gebruik ik zelden, het deeg moet goed voelen en daar kun je het beste achter komen door het met je handen te kneden. Soms betekent dit dat het recept ter plekke wordt aangepast en uiteindelijk heel anders wordt dan ik van te voren had bedacht. Als alles eenmaal in de oven staat maak ik de boel schoon en geniet ik al van de heerlijke geuren die uit de oven komen. Als de cake dan goed is gelukt, is mijn dag helemaal goed en zit ik weer helemaal vol energie. Het is maar goed dat we zo af en toe bezoek krijgen, zodat we niet alles alleen op hoeven te eten ;)!
Citroencake
Type recept | Voor bij de koffie |
Aantal personen | 10 |
Totale tijd | 60 minuten |
Ingrediënten
- 4 eieren
- 200 gr. bloem
- 150 gr. suiker
- snufje zout
- rasp van de schil van twee biologische citroenen (dit moet je echt even naar smaak doen. Misschien houd je van een subtiele citroensmaak, doe er dan minder schil doorheen)
- halve theelepel bakpoeder
- 100 ml volle yoghurt
- 5 eetlepels boter
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Mix in een grote kom de eieren, suiker en zout. Voeg daarna ook het citroenrasp toe.
- Meng het luchtig, het mag niet dik worden.
- Doe de bloem en het bakpoeder bij elkaar en zeef over het eimengsel. Doe dit in drie delen. Wanneer je het eerste deel erover heen hebt gedaan, meng je het luchtig door elkaar. Daarna zeef je het tweede gedeelte enz.
- Meng de yoghurt erdoor en de gesmolten boter. Roer luchtig door elkaar en giet het in een cakevorm.
- Bak ongeveer 50 minuten. Kijk af en toe even hoe het gaat.
Mir zegt
Hmmm zo’n lekkere cake is dit! ? dank voor het recept ?
Nelleke zegt
Blij dat je hem lekker vindt 😀