Allereerst bedankt voor alle leuke en mooie reacties op mijn nieuwe site! Het is zó leuk om te weten dat mensen de recepten maken, of aanpassen naar eigen smaak. En superleuk om te weten dat mensen dingen herkennen in de verhalen die ik beschrijf. Proeven met liefde gaat toch over genieten van gezond eten, in plaats van je druk te maken over de hoeveelheid vetten of calorieën dat erin zit. Als ik de reacties van mensen om me heen hoor, is dit soms best nog wel lastig. Ikzelf heb dit gelukkig nog nooit gedaan, maar op een gegeven moment heb ik wel veel boeken over voeding die ik door de jaren heen verzameld had, doorverkocht omdat ik gek werd van alle meningen en visies op voeding en door de bomen het bos niet meer zag. Als ik dan toch een visie op voeding moet volgen dan is dat de visie van Amber Albarda: Eten zoals we vroeger aten.
En ik ben ook van mening dat als je een gezond eetpatroon hebt, het echt geen kwaad kan om zo nu en dan eens te genieten van een lekker taartje. Dus na dit gezegd te hebben, deel ik nu een super lekker recept van een chocolade taart :D.
Als je al een tijdje mijn recepten volgt, dan zijn chocoladetaarten geen zeldzaam verschijnsel. Ik heb er weer eentje gevonden, deze keer een glutenvrij exemplaar. Ik maakte hem al een tijdje geleden, maar de smaak blijft hangen. Sommige chocoladetaarten komen een beetje droog uit de oven, deze taart blijft heerlijk mals (als dat een goed woord is om een taart te beschrijven..).
Als dit geen proeven met liefde is weet ik het ook niet meer! Deze week is Jacobus jarig, misschien een leuke gelegenheid om hem nog een keer te maken!
bron: Glutenvrij bakken van Hannah Miles
Wat is voor jou de perfecte gelegenheid om een chocoladetaart te bakken?
Chocoladetaart met pistachenoten
Type recept | Voor bij de koffie |
Aantal personen | 4 |
Totale tijd | 45 minuten |
Ingrediënten
- 100 gr. pure chocolade (probeer 80% of meer)
- 50 gr. boter
- 30 gr. poedersuiker
- 2 eieren gesplitst
- 1 theelepel vanille extract
- 50 gr. pistachenoten, fijngemalen
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Doe de chocolade in een kom boven op een pan kokend water.
- Voeg de boter toe en roer ondertussen tot alles is gesmolten. Als dit het geval is, haal de pan van het vuur en laat afkoelen.
- Zeef de poedersuiker boven een kom en voeg de eidooiers toe.
- Klop het mengsel totdat alles met elkaar is gecombineerd tot een romig geheel.
- Voeg dan het chocolademengsel toe met de pistachenoten en vanille extract.
- Doe de eiwitten in een vetvrije kom en klop tot stijve pieken. Je moet hier echt goed mixen, want anders heb je kans dat hij instort in de oven. Meng luchtig samen met het chocolademengsel.
- Giet het beslag in een vorm (ik gebruikte een kleine ovenschaal, maar een kleine springvorm is ook prima) en zet 25-30 minuten in de oven, totdat de bovenkant een korstje heeft, maar de onderkant nog een beetje zacht is. De cake stijft op terwijl hij afkoelt, dus laat hem helemaal afkoelen in de vorm voordat je hem eruit haalt.
Anne zegt
Goeiemorgen,
Mijn taartje kwam na 25 minuten totaal gecremeerd uit de oven (midden van de oven, 220 graden).
Wat heb ik fout gedaan?
Met vriendelijke groet,
Anne
Nelleke zegt
Ohnee! Dat is niet de bedoeling! Ik maak dit taartje regelmatig en heb het zelf ook 1 keer gehad. Ik denk dat ik toen niet goed en lang genoeg heb gemixt. Jammer, want hij is zo lekker!