Het begon allemaal zes jaar geleden, toen we elkaar leerden kennen op een feestje van een gezamenlijke vriendin. We hadden elkaar al eerder gezien, maar nog niet echt met elkaar gesproken. Het gespreksonderwerp was niet bijster interessant, anders had ik het vast onthouden, maar algauw kwamen we erachter dat we dezelfde humor hadden. Wat de dag erna volgde, was precies op de seconde af gelijkertijd een berichtje van beide kanten met precies dezelfde inhoud. Wat wij natuurlijk erg komisch vonden, niet wetende dat er nog veel van dit soort bizarre momenten zouden volgen.
Ik merkte dat ik er steeds vaker naar uitkeek als hij online was en vaak hadden we gesprekken tot laat in de avond. Gesprekken waarin we op dezelfde momenten dezelfde dingen typten. Er gebeurden dingen waarvan het niet anders kon dan dat het universum vond dat we elkaar moesten vinden. Wanneer de één aan de ander dacht werden van ons allebei de handen warm, op een gegeven moment zo heet zelfs dat ik ze onder de kraan moest houden. Vaak bleek dat wanneer de één een bepaald gevoel had gehad die dag, de ander op het zelfde moment het zelfde gevoel had ervaren. Op een gegeven moment vroeg Jacobus of ik dat weekend ook van plan was met de hond te wandelen en of hij mee mocht. En vanaf dat moment waren we onafscheidelijk. En dat nu al zes jaar! En om te vieren dat ik zes jaar samen ben met de allerleukste, grappigste, liefste en meest bijzondere persoon die ik ken maakte ik een chocoladetaart met bramencompote.
De bramen in onze tuin zijn eindelijk rijp genoeg om geplukt te worden. Een goed moment om er een compote van te maken. Wist je dat bramen erg goed combineren met chocola (dat soort dingen weet ík dan weer..)? Eigenlijk is dit best een verantwoorde chocoladetaart. Gezond zou ik niet persé willen zeggen, maar het bevat geen bloem, suiker of boter. En het resultaat is hemels. Echt. Hemels. Deze moet je gewoon een keer proberen! Een perfecte taart om iets mee te vieren :D!
Chocoladetaart met bramencompote
Type recept | Voor bij de koffie |
Aantal personen | 4 |
Totale tijd | 3 uren |
Ingrediënten
- 250 gr. bramen
- 3 el ahornsiroop
- 1 el arrowroot
- 2 el vanille extract
- 100 gr. amandelen
- 50 gr. kokosolie
- snufje zout
- 90 gr. havermout
- 1 klein blikje kokosmelk
- 70 gr. pure chocolade
Werkwijze
- Maak eerst de korst van de taart. Dit doe je door de amandelen in een blender fijn te malen. Voeg hier aan toe: 2 el ahornsiroop, snufje zout, kokosolie en havermout. Blend nog even kort en kneed het tot een plakkerig deeg.
- Bedek een kleine springvorm met het deeg en druk heel goed aan. Hoe steviger je het aandrukt, hoe makkelijker het uit de vorm komt. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem zodat de lucht kan ontsnappen. Zet 15 minuten in een oven op 180 graden.
- Maak de vulling. Dit doe je door het blikje kokosmelk samen met de chocolade te verwarmen in een klein pannetje. Roer tot de chocolade helemaal is gesmolten en voeg er dan een el vanille extract aan toe.
- Wanneer de korst klaar is en 20 minuten heeft gekoeld, kun je de vulling erin storten. Zet 2 uren weg in de vriezer om op te stijven.
- Maak de compote door de bramen te wassen, te halveren en in een steelpannetje te verwarmen. Voeg er 1 el ahornsiroop en vanille aan toe. Proef of je hem zo zoet genoeg vindt, anders kun je er nog meer ahornsiroop aan toevoegen. Meng de arrowroot met een klein beetje water zodat je een papje krijgt. Voeg dit toe aan de bramen en roer goed. Het dikt nu in. Haal van het vuur.
- Haal de taart na 2 uren uit de vriezer. Je kunt er nu een laagje slagroom overheen doen, maar dit kun je ook weglaten. Doe de bramencompote over de taart en serveer!
- Geniet!
Geef een reactie