Op dit moment valt er in onze tuin van alles te beleven. Afgelopen zaterdag zat ik met mijn ogen dicht in de tuin en hoorde ik zoveel gekwetter van allerlei soorten vogeltjes dat het bijna een concert leek. Aan het hok hebben we een nestkastje hangen waar familie koolmees zich heeft gevestigd. Vader en moeder vlogen af en aan en maakten grappige geluidjes. Ik ging er recht voor zitten en zag twee hoofdjes door het gat steken. En warempel: daar vloog zomaar een jonkie uit! En even later volgden nog 3 broertjes/zusjes. De jonkies kregen hun eerste vliegles precies op het moment dat ik besloot er eens voor te gaan zitten. Wat een toeval!
De zwaan die voor ons huis zit te broeden was al een paar dagen onrustig. Waar ze voorheen vooral sliep op het nest, was ze nu alert en waakzaam. Ze hield alles in de gaten en verplaatste steeds de eieren met haar snavel. Ik kon het niet laten om steeds even door het keukenraam te zien of er al jongen waren. En ja hoor.. een dag later zwommen er 5 kleine zwaantjes voor huis. Na twee dagen hielden ze het voor gezien en zochten ze een rustiger plekje op.
(foto gemaakt door Jacobus)
Ondertussen groeit alles in de tuin gewoon door. We hebben de meest sappige aardbeien, er groeien voor het eerst rode pruimen in de boom en al die bessen.. ik ben een lucky bastard! Ben je nou benieuwd naar onze tuin en alles wat daar te beleven valt? Jacobus heeft zijn eigen site; tuinieren met liefde, waar je al zijn tips/werkwijze/verhalen over de (moes)tuin vindt.
Dan nu over naar het taartje.. Het is bruin en heel snel op: Chocola! Maar, wat jullie misschien niet weten, is dat er nog iets is wat ik lekkerder vindt dan chocola. De ultieme smaak der smaken; aardbei. En dan niet die waterige bespoten, maar aardbeien uit eigen tuin. Ik ben de hemel te rijk wat dat betreft, want er groeien wel duizenden aardbeien verdeeld over ons erf. Dus ja.. wat kan ik dan beter doen dan van twee werelden het beste te maken; een chocolademousse taart met aardbeien maken natuurlijk.
Alleen al van het plaatje in mijn hoofd begin ik te watertanden, dus je kunt je voorstellen hoe leuk het is dit taartje te maken. De smaken? Niet te beschrijven. Deze taart moet je gewoon zelf maken. Ik voegde sterke koffie toe aan de mousse, waardoor je een chocoladekoffiemousse krijgt. Als je niet van koffie houdt, kun het gewoon weglaten. Leef je uit met deze taart en experimenteer met verschillende smaken. Hij is zo lekker..
Chocolademousse taart met aardbeien
Type recept | Voor bij de koffie |
Aantal personen | 8 |
Totale tijd | 60 minuten + 3 uren opstijven |
Ingrediënten:
- 200 gr. pure chocolade
- 8 eieren
- 100 ml espresso of sterke koffie
- 60 gr. amandelmeel
- 40 gr. speltmeel
- 75 gr. gemalen hazelnoten
- 100 gr. kokosbloesemsuiker
- rasp van een halve citroen
- mespuntje vanille
- mespuntje kardemom
- bakje aardbeien
- Optioneel: slagroom
Werkwijze
- Smelt de chocolade au bain marie, samen met de koffie/espresso.
- Scheidt vier eieren en klop de eiwitten stijf.
- Laat de chocolade iets afkoelen en roer het eigeel erdoor. Voeg ook de eiwitten toe en zet in de koelkast. Laat 3 uren of langer opstijven.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Klop vier eieren schuimig, samen met de kokosbloesemsuiker.
- Voeg het meel en de hazelnoten toe, samen met de citroen, vanille en kardemom.
- Bekleed een springvorm met bakpapier en vet de zijkanten van de springvorm in.
- Doe de helft van het beslag in de springvorm en zet in de oven voor 15 minuten.
- Laat de cake afkoelen en bak de andere helft van het beslag 15 minuten, zodat je straks 2 cakes hebt.
- Laat de cakes helemaal afkoelen voordat je de chocolademousse over een cake verdeelt. Leg de andere cakehelft er bovenop.
- Verdeel de aardbeien over de bovenkant van de cake en serveer met een beetje slagroom
- Geniet!
Geef een reactie