Hier in huis is de sfeer weer lekker geheimzinnig. Vanavond vieren we pakjesavond met mijn familie. We hebben lootjes getrokken en kopen voor iedereen nog een cadeau van 15 euro. Met een zwak voor Sinterklaas en een baan als kleuterjuf kan ik mijn geluk natuurlijk niet op in deze tijd van het jaar, maar wat niet mag ontbreken is de gezelligheid van familie die net zo gek van Sinterklaas is als ik. Vorig jaar beschreef ik al hoe wij zo ongeveer Sinterklaas vieren. Dit jaar zal dat niet heel anders gaan. Ik heb er nu al zin in!
Vandaag het recept van de felbegeerde (ahum) courgette-chocoladetaart. Ik had hem eigenlijk vorige week al willen posten, maar ik was niet helemaal fit. Mijn buik was aan het rommelen en mijn eetlust totaal verdwenen. En ja.. zie dan maar eens smakelijke foto’s te maken als je het zelf eigenlijk niet echt wil eten. Dus vandaag de herkansing. Mijn eetlust is inmiddels weer helemaal terug (ik en geen eetlust, stel je voor..) en daarmee mijn bak-zin ook! Gelukkig maar.. Ik geef je twee varianten op dit recept. Je kunt hem namelijk maken met bloem en suiker (zoals ik deed voor een opdrachtje), maar je kunt hem ook glutenvrij maken, zonder geraffineerde suiker (zoals ik vorige week deed, om uit te proberen hoe dat zou smaken). Kijk zelf welke je het meeste aanspreekt, ze zijn allebei erg lekker! Ik geef toe dat ik eerst niet zo zat te springen toen ik een cake ging maken met courgette, maar weet je wat, je proeft de courgette niet eens! Dit recept van chocoladecake met courgette is echt ontzettend lekker en je moet het zeker eens proberen als je twijfelt over groenten in een cake.
En hoe cool is dit; ik kreeg gister een mailtje met de uitslag van de foodblog contest. Ik ben geëindigd op de 44e plek, dat betekent dat ik in de top 50 van beste foodblogs van Nederland ben beland. Wow! Dat is wel een lekkere cake waard dacht ik.
Chocoladecake met courgette
Type recept | Voor bij de koffie |
Aantal personen | 10 plakjes |
Totale tijd | 75 minuten |
Ingrediënten
- 1 rauwe courgette
- 125 gr. bloem of heel fijn gemalen amandelen (amandelmeel)
- 45 gr. cacao
- 0,5 tl bakpoeder
- 1 tl zuiveringszout
- snufje kaneel
- snufje piment
- snufje speculaaskruiden
- 100 gr. pure chocolade (liefst 70%)
- 1 ei
- 1 banaan
- 100 ml. kokosolie
- 100 gr. suiker of kokosbloesemsuiker
- 1,5 tl vanille
Werkwijze
- Rasp de courgette of haal hem door de keukenmachine. Zorg er voor dat je kleine stukjes courgette hebt. Het hoeft geen puree te worden.
- Mix de kruiden, bloem, cacao, bakpoeder en zout in een kom en zet aan de kant.
- Prak de banaan, voeg het ei hier aan toe en meng met de suiker, courgette, vanille en kokosolie.
- Snijd de chocolade in hele kleine stukjes (mogen ook best wat grovere stukken tussen zitten) en voeg deze toe aan het banaan mengsel.
- Meng het banaanmengsel met het bloemmengsel en zorg ervoor dat alles goed met elkaar mixt.
- Doe het beslag in een ingevette cakevorm en zet 45 min. in een voorverwarmde oven van 180 graden.
- Laat de cake goed afkoelen voordat je hem eet.
- Geniet!
Mir zegt
Wat is ie lekker! Mijn gasten konden het geheime ingrediënt (courgette) niet raden. Super recept, dankjewel.
Nelleke zegt
Joehoe!! Wat fijn om te horen 🙂
Astrid Oskam zegt
Hallo Nelleke,
Ik wil graag de glutenvrije/geraffineerde vrije versie van de courgette chocolade cake proberen en hierboven stond vermeld dat je beide recepten erop hebt staan, maar ik zie alleen het recept met bloem en suiker staan. Waar kan ik dit vinden? Ik heb ook met een zoekopdracht het geprobeerd te vinden, maar ook dan kom ik niet bij het recept. Zou je me dit recept door kunnen sturen? Bij voorbaat hartelijk dank!
M.vr.gr.
Astrid
Nelleke zegt
Hoi Astrid, wat leuk dat je de cake wilt maken! Als je naar de ingrediënten kijkt zie je bij de optie bloem amandelmeel staan. En bij de optie suiker kokosbloesemsuiker. Succes!
Groetjes Nelleke
Martha zegt
Ik heb dit recept gemaakt met amandelsnipoers zonder rozijnen (vond m zoet genoeg) en in kleine bakvormen gedaan. 20 minuten bakken, heerlik. Ik heb ook zoiets een keer met gekookte bietjes gemaakt, smaakte ook heerlijk
Ans zegt
Hoi Nelleke ,
Omdat ik verschillende courgette ’s van maat heb, vroeg ik mij af , of je een beetje een richtlijn hebt van hoeveel gram courget je ongeveer gebruikt voor de taart.
Nelleke Adema zegt
Hoi Ans, ik heb even een gemiddelde courgette uit de tuin geplukt, deze woog 400 gr. Dat is ook om en nabij het gewicht wat ik voor deze cake gebruikte. Succes!
Dijana zegt
Onwijs bedankt, hij is heerlijk. Ik heb geen pure chocolade toegevoegd maar een beetje walnoten. Nog niet eens goed afgekoeld maar zit al aan mijn tweede stukje. Echt top receptje.. dank je wel!
Nelleke Adema zegt
Super om te horen, bedankt voor je leuke reactie!
Rian zegt
Wat een superrecept, ik maak hem nu al voor de tweede keer in 1 week 😉 Ik heb de baktijd wat verkort zodat ‘ie nog niet helemaal gaar is, als je de cake dan laat afkoelen en in de koelkast bewaart eet je een soort sticky brownie. Echt heerlijk, dank je voor het delen!
Nelleke Adema zegt
Bedankt voor je reactie en super leuk dat je het zo lekker vindt 😀 Wat een goede tip, de volgende keer dat ik hem maak ga ik deze zeker uit proberen!
Jacqueline zegt
Wat is de functie van courgette eigenlijk? Ik ben allergisch voor courgette, kan ik dit gewoon weglaten of moet ik dit door iets anders vervangen? ( zoja, door wat dan?
Recept klinkt verder heerlijk!
Nelleke Adema zegt
Hoi Jacqueline, door de courgette wordt de voedingswaarde verhoogd. Er zitten dan nog meer gezonde stofjes in deze cake en de cake wordt er lekker smeuïg van. Je kunt de courgette ook weglaten, maar ik vermoed dat de cake daar wel iets droger van wordt. Ik denk dat je dit op kunt lossen met een extra ei, maar dat weet ik niet zeker!
Roos zegt
Kan ik ipv bloem of amandelmeel ook kokosmeel gebruiken? En is dat dan gewoon dezelfde hoeveelheid?
Nelleke Adema zegt
Hierbij verwijs ik je naar deze link. Ik heb het zelf niet geprobeerd, maar ik zou zeggen; give it a try!
Carry Meijer zegt
Hallo Nelleke,
Bij toeval bij jou terecht gekomen en deze chocoladecake gemaakt. Leuk dat er courgette in zit. Dit geeft een gezonder gevoel met wat lekkers eten. Mmmmmmmmjammie wat lekker! Heb de gourgette na het raspen wel even uit geknepen. Dit recept alweer gedeeld met mijn overbuurvrouw, zij vond hem ook erg lekker. Ga nog meer van je recepten uit proberen. Bedankt voor het delen ervan.
Nelleke Adema zegt
Ah Super! Leuk zeg, succes met kokkerellen 😀
Laura zegt
Deze ga ik zeker proberen! Ik vroeg mij alleen af wanneer je precies de courgette erdoor moet mengen? Die zie ik na het raspen niet meer terug in het recept.
Groetjes Laura
Laura zegt
En ow ja… Hoe groot is de bakvorm die je gebruikt hebt?
Nelleke Adema zegt
Hoi Laura, ik voeg de courgette toe aan het banaanmengsel bij stap drie. Ik gebruik een springvorm van 24 cm. Succes 😀