De natuur is mooi! Sinds een aantal weken worden we in de gaten gehouden door een uil. Overdag zit hij bij de overburen in de boom, zo rond het avondeten, als het begint te schemeren vliegt hij bij ons in de pruimenboom. Hij kijkt dan door het keukenraam naar binnen terwijl ik aan het koken ben en houdt met zijn fel oranje ogen alles in de gaten. Ze vliegen ook wel eens geruisloos om ons huis, of wachten me op als ik uit het werk kom. Ik vind ze indrukwekkend met hun grote vleugels en indringende ogen. Als ik ’s ochtends met Borre door de straat loop vraag ik me wel eens af door hoeveel uilen ik in de gaten wordt gehouden. Je ziet ze niet en hoort ze niet, maar toch weet je dat ze er zijn.
In deze tijd van het jaar zijn stoofpotjes favoriet bij ons thuis. Meestal is het zo simpel als een blik tomatenblokjes in de pan met flink wat groenten, maar soms is het ook leuk om eens te variëren. Wat dacht je van deze chili met chocola? Soms moet je gewoon iets proberen en nog een keer proberen om de perfecte combinatie van smaken te vinden. Ik denk dat ik hem heb gevonden in dit gerecht.
Het pure van de chocola mengt zo goed met het aardse van de rode bietjes. De champignons geven het een zachte bite en de tomatenpuree verbindt alle smaakjes met elkaar. Lekker voor op een koude dag, wanneer je wel wat extra warmte kunt gebruiken. En leuk voor iedereen die houdt van het experimenteren met smaken. Bij een chocolade stoofpot denk je vast aan zoetigheid. Een gekke combinatie met groenten, maar eigenlijk verrijkt de cacao alle smaken, zonder een nadrukkelijke chocolade smaak. Probeer het maar eens!
Chocolade chili
Type recept | Hoofdgerecht |
Aantal personen | 2 á 3 |
Totale tijd | 1 uur |
Ingrediënten:
- olijfolie
- teentje knoflook
- 1 blonde ui, in ringen
- 1 el komijn
- 150 gr. champignons, gesneden
- 1 rood bietje, gekookt, in reepjes gesneden
- 140 gr. tomatenpuree
- 1 el kaneel
- 300 gr. maïskorrels
- 40 gr. (wilde) rijst
- 1 blikje kidneybonen
- 25 gr. cacao
- Peterselie voor garneren
Werkwijze
- Doe een scheutje olijfolie in een pan met stevige bodem. Fruit hierin de ui tot hij glazig is. Voeg een teentje geperste knoflook toe en de komijn en laat nog even fruiten, tot de geuren van komijn en knoflook vrij komen.
- Voeg de champignons toe en bak even mee met een snufje zout.
- Voeg de rode bietjes en tomatenpuree toe en roer alles door elkaar. Voeg beetje bij beetje wat water toe, tot jouw stoof de gewenste dikte heeft. Bij mij was dat ongeveer een halve liter.
- Voeg dan de kaneel, maïs, kidneybonen en cacao toe en roer door elkaar. Laat lekker 20 minuutjes pruttelen zodat de smaken kunnen mengen.Roer af en toe.
- Serveer met rijst en een beetje peterselie.
- Geniet!
Geef een reactie