Er is iets met de smaak van sinaasappel en chocola. In positieve zin. Ik krijg er een kerstig en winters gevoel van. Laat dat nu goed uitkomen, want dit weekend werd de kerstboom opgezet. Voor mij een goede reden om een taartje te maken (gek genoeg is er bij mij altijd wel een goede reden om een taart te bakken). Er gaat niks boven een kop koffie met een zelfgemaakte taart en de geur van verse dennennaalden. En de winter? Die bedacht ik er gewoon bij.
Ik probeerde chocoladeblaadjes te maken voor aan de zijkant, maar dat was nog niet zo makkelijk als het leek. Ik verzamelde blaadjes uit de tuin en dipte deze met de achterkant in de gesmolten chocola en legde ze uit te harden in de vriezer. Tot zover niet zo moeilijk. Het was best lastig om de echte blaadjes eraf te trekken en de chocoladeblaadjes heel te houden. Je ziet dat mijn blaadjes in stukjes zijn gegaan. Maar ach.. mijn moeder zei altijd; het gaat toch stuk in de maag ;). En het effect is er niet minder om. Wees creatief en leef je uit!
Ik kocht ooit eens chocoladevormpjes bij de ikea, hierin goot ik de overgebleven gesmolten chocola en zette het kerstboompje bovenop de taart.
Het biscuit in dit taartje is heerlijk zacht van smaak. Niet overheersend en lekker smeuïg. Het bevat bovendien geen rare ingrediënten, wat voor mij een pluspunt is! De smaak van sinaasappel haalt de chocoladesmaak op. Je hoeft maar een klein stukje van deze taart, want hij is vrij machtig.
Chocolade kersttaart
Type recept | Voor bij de koffie |
Aantal personen | 6 |
Totale tijd | 60 minuten + 2 uren afkoelen |
Ingrediënten:
Voor het biscuitdeeg:
Je hebt twee biscuits nodig, dat is per biscuit:
- 3 eieren
- 100 gr. amandelmeel
- 2 el cacao
- 1 el honing
Voor de vulling:
- 0,5 tl vanillepoeder
- rasp + sap van een halve sinaasappel
- 2 kleine pakjes monchou
- 200 ml (zelf) geklopte slagroom
- 2 el ahornsiroop
- 100 gr. 70% pure chocola
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Splits 3 eieren en klop de eiwitten stijf in pieken.
- Klop de dooiers met 100 gr amandelmeel, 2 el cacao en 1 el honing tot het romig is.
- Meng het amandelmengsel rustig met de eiwitten.
- Doe het geheel in een ingevette springvorm en zet 20 minuten in de oven en laat afkoelen. Wanneer je cake is afgekoeld herhaal je stap 2 t/m 5 nog een keer, zodat je twee cakes hebt.
- Meng de roomkaas met de vanille, sinaasappelrasp en sap, slagroom en 2 el ahornsiroop.
- Het opbouwen van het taartje werkte bij mij het beste in de springvorm, zodat de vulling goed op kan stijven en er niet uitlekt. Schep 2/3e van het roomkaasmengsel op het eerste biscuit. Verdeel gelijkmatig. Leg voorzichtig het tweede biscuit er bovenop en verdeel de rest van de roomkaas eroverheen. Bestrooi eventueel met een beetje cacao en laat twee uren in de koelkast staan.
- Smelt ondertussen de chocola au bain marie en verzamel een stuk of 12 mooie blaadjes. Wrijf de blaadjes schoon met een stukje keukenpapier, maar geen water! Dip de achterkant van de blaadjes in de chocola en laat 20 minuten (of tot wanneer je taartje mooi is opgesteven) afkoelen in de vriezer. Haal de blaadjes van de chocola en plak de chocoladeblaadjes met de nervenkant naar voren langs de zijkant van het taartje.
- Geniet!
Irene zegt
Hoi Nelleke, lijkt me een lekker taartje! Maar welke maat springvorm heb je hiervoor gebruikt?
Nelleke Adema zegt
Hoi Irene, ik heb een springvorm van 18 cm doorsnede gebruikt. Die van mij komt bij de ikea vandaan, er zat een tulbandvorm bij.