Eigenlijk was het mijn bedoeling om het salade recept van Jacobus te posten, maar aangezien de sla in de kas verlept is door de te hoge temperaturen (doet het niet zo mooi op de foto’s ;)) bij deze een ander recept. Het begon vrijdag eigenlijk al. Meestal plannen we op vrijdag wat we de rest van de week gaan eten en vaak maak ik in het weekend ook iets lekkers voor bij de koffie. Het leek me wel leuk om voor de verandering eens een rauwe taart te gaan maken. Toen ik dit voorstelde aan mijn lieve vriend bleef het even stil. ‘Weer eens iets anders’ probeerde ik nog. Het blééf angstvallig stil van zijn kant. ‘Maar liefie, wat moeten we met een rouwtaart?’ kwam er aarzelend uit. Enfin, toen we dit misverstand hadden uitgesproken, kon ik niet het juiste recept vinden en lieten we het maar even links liggen.
Totdat ik gister iets in elkaar flanste wat wel heel erg lekker was! En hier is ‘ie dan; het recept van een wel heel lekkere ijstaart:
Chocolade ijstaart
Type recept | Toetje |
Aantal personen | 6 |
Totale tijd | 30 minuten + een nachtje vriezer |
Ingrediënten
Voor de korst:
- 10 dadels zonder pit
- 170 gr amandelen
- 4 flinke eetlepels kokosolie
- 100 gr. havervlokken
Voor de vulling:
- 1 blik kokosmelk
- 22 dadels zonder pit
- 4 eetlepels rauwe cacao
- 1 eetlepel pindakaas
- 2 eetlepels maïszetmeel
- scheutje vanille extract
- scheutje agave, ahorn of honing
- aardbeien voor de garnering
- beetje rasp van een citroenschil
Werkwijze
Zo maak je de korst:
- Doe de dadels, amandelen, havervlokken en kokosolie in een blender en mix alles goed door elkaar.
- Waarschijnlijk moet je regelmatig even pauzeren om korrels van de kant de schrapen.
- Zorg dat je een korrelig geheel over hebt en bedek hiermee een springvorm of een ovenschaal.Ik gebruik zelf altijd de extra vierge kokosolie (verkrijgbaar bij de natuurvoedingswinkel of de Tuinen). Kokosolie heeft veel wonderlijke eigenschappen (ik gebruik het ook als olie voor op mijn gezicht). Het zorgt er in dit recept voor dat het allemaal mooi met elkaar combineert en een geheel wordt.
Zo maak je de vulling:
- Mix in een blender de ingrediënten voor de vulling, behalve de agave.
- Zorg ervoor dat je een mooi smeuïg geheel krijgt.
- Proef even of je vind dat het zoeter moet, voeg naar smaak de agave toe. Natuurlijk kun je inplaats van agave ook gewoon suiker gebruiken. Ik gebruik zelf altijd rauwe cacao. Het wordt gerekend als een superfood en is wederom verkrijgbaar bij de natuurvoedingswinkel. Kijk hier als je geïnteresseerd bent naar meer voordelen over cacao.
- Verdeel de vulling over de korst en zet het een paar uren weg in de vriezer zodat alles mooi op kan stijven.
- Garneer met gesneden aardbeien, citroenrasp en eventueel wat geschaafde chocolade en klaar is je heerlijk frisse ijstaart! Echt het proberen waard.
Geef een reactie