
Ik maakte deze chocolade granola op een druilerige dag. Zo’n dag waarin buien en harde wind elkaar afwisselen en het enige wat je wilt is binnen blijven. Op de bank met een goed boek. Ik had medelijden met de pakjesbezorger, die moeite moest doen om niet uit te glijden over alle blubber en dan ook nog eens wind en regen in zijn gezicht geslagen kreeg. Ik kreeg zin om iets te bakken en ja.. dat soort impulsen negeer ik natuurlijk nooit! Aangezien mijn granola bijna op was, besloot ik nieuwe te maken. En deze keer een beetje anders dan anders. Terwijl ik dit schrijft staat hij af te koelen op het aanrecht. En wacht ik. Totdat de buien zijn weggewaaid en er genoeg licht is voor foto’s. En een hapje van het een of ander..
Het leuke van zelfgemaakte granola is dat je zelf kunt bepalen welke ingrediënten jij wilt gebruiken. Meestal gebruik ik een combinatie van kokosolie, honing en kaneel. Maar vandaag maakte ik hem extra speciaal. Met chocola! En bijkomend voordeel is dat je huis zo lekker gaat ruiken. Wist je dat cacao heel veel gezondheidsvoordelen heeft? Nu betwijfel ik of dat ook zo is in dit recept, omdat je de cacao verwarmd, maar toch.. De noten, zaden en haver geven je een lekkere energieboost. Wat een fijn begin van je dag!
Chocolade granola
Type recept | Ontbijt |
Aantal personen | 1 grote bak |
Totale tijd | 30 minuten |
Ingrediënten
- 150 gr. (glutenvrije) havervlokken
- 25 gr. gepofte quinoa
- 50 gr. noten, ik gebruikte pistache, grof gesneden
- 50 gr. gedroogd fruit, ik gebruikte dadels, maar rozijnen zijn ook heel lekker!
- snufje vanillepoeder
- snufje kaneel
- snufje zout
- 1 el honing
- 5 el kokosolie
- 2 el cacao
- 50 gr. donkere, pure chocolade, grof gesneden
- 2 el zaadjes (ik gebruikte chia, lijnzaad en hennep)
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 160 graden
- Doe de haver, quinoa, noten en gedroogd fruit in een grote kom.
- Mix de vanille, kaneel en zout erdoor en hussel goed om.
- Meng in een klein kommetje de honing, kokosolie en cacao tot een mengsel.
- Giet dit mengsel bij de andere ingrediënten en hussel goed door elkaar, zodat alles is bedekt met een laagje cacaopasta.
- Spreid alles uit over een bakplaat, bekleed met bakpapier.
- Zet 15 minuten in de voorverwarmde oven, hussel alles na 7 minuutjes even om.
- Laat helemaal afkoelen.
- Doe alles in een grote afsluitbare bak en mix de chocoladestukjes en zaadjes erdoor.
- Geniet!
Maak je ook een recept van Proeven met Liefde? Superleuk! Laat het me weten door een foto op social media te plaatsen met de hashtag #proevenmetliefde.
Anne zegt
Ziet eruit als een heerlijk recept!
Ik maak sinds ongeveer een jaar ook mijn eigen cruesli, maar dan van noten en gedroogd fruit en een beetje honing. Superlekker en je weet dat er geen kunstmatige stoffen in zitten, altijd fijn!