Eindelijk! De storm is gaan liggen.. Hier om het huis kan het behoorlijk spoken als het hard waait. We hebben drie grote wilgen in de tuin die van binnen aan het rotten zijn en daardoor niet zo stevig meer staan. Wanneer het hard waait zie je ze heen en weer wiebelen.. Tot nu toe hebben ze elke storm overleefd, ik hoop dat ze nog een tijdje blijven staan. In de winter bieden ze een mooie schuilplaats voor allerlei kleine dieren en in de zomer geven ze flink wat schaduw en wordt er heel wat af gebroed. Het is een mooi gezicht hoe de vogeltjes zich te goed doen aan al het lekkers wat er in hangt. En niet alleen vogels schijnen de tuin leuk te vinden. Afgelopen dinsdag sprong er ineens een ree uit de tuin toen Jacobus zijn auto parkeerde. In de winterperiode komen ze steeds dichter bij huis.
Het tuintje waar de wilgen in staan wil ik dit jaar helemaal opnieuw inrichten, zodat ik er een kruidentuin van kan maken met helende kruiden, bloemen en planten. Hier wil ik mijn eigen zalfjes en thee van maken. Ik kon alvast een paar jaar oefenen met mijn kleine tuintje, nu ben ik klaar voor het echte werk! Ik heb getwijfeld of ik in het najaar de dode planten er vast uit zou trekken, maar ze bieden in de winter een mooie schuilplaats voor kleine dieren. Nu de zon begint te schijnen na een periode van storm en regen begint het alweer te kriebelen.. Maar ik houd me in ;).
Dit recept heeft natuurlijk niks met wilgen, vogels of storm te maken (alhoewel het vast lekker zal smaken als het stormt terwijl ik naar de vogels in de wilgen kijk), dus een bruggetje lijkt me overbodig. Ik laat geen weekend voorbij gaan zonder iets te bakken en dit weekend wil ik met jullie een heerlijke cake delen. Het is een taart zonder geraffineerde suikers en bloem, waar ik zelf erg van houd! De laatste tijd geniet ik ervan om overal sinaasappel aan toe te voegen, maar deze chocolade dadeltaart wordt er daadwerkelijk ook echt veel lekkerder van.
Chocolade dadelcake
Type recept | Voor bij de koffie |
Aantal personen | 8 |
Totale tijd | 60 minuten |
Ingrediënten
- 10 ontpitte dadels
- 1 banaan
- 1 el ahornsiroop
- 3 eieren
- 4 el kokosolie
- 1 kopje sterke koffie
- 50 gr. cacao
- 60 gr. gemalen amandelen of amandelmeel
- 1 tl vanille-extract
- 1 tl bakpoeder
- geraspte sinaasappelschil van 1 sinaasappel
Eventueel voor de garnering:
- Een klein bekertje slagroom
- Een bakje verse frambozen
- 1 tl honing
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Doe de dadels in de blender en maal ze fijn.
- Voeg de banaan toe en maal verder tot je een papje hebt. Giet het mengsel in een grote kom.
- Voeg de ahornsiroop, eieren, kokosolie, cacao en koffie toe en roer goed door elkaar tot je een egaal mengsel hebt.
- Voeg dan de gemalen amandelen, vanille, bakpoeder en sinaasappelschil toe en meng nogmaals goed door elkaar.
- Giet het mengsel in een bakvorm en zet 35 minuten in de oven.
- Maak ondertussen de garnering als je deze wilt maken. Klop de slagroom stijf met de honing en 4 frambozen. Zet weg in de koelkast zodat het mooi stevig wordt.
- Laat de taart afkoelen en lepel de slagroom er bovenop. Voeg verse frambozen toe.
- Geniet!
Dit recept komt van deze site
Geef een reactie