Afgelopen week was ik lekker bezig om alles klaar te maken voor een smoothieproeverij toen ik Jacobus betrapte op het staren naar de boom voor ons huis. Ik kon niet ontdekken wat het nu was wat hij zag, maar hij was erg gebiologeerd aan het kijken. Even later kon ik mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en zag ik dat er in de boom een jonge ransuil zat. Nog helemaal donzig, zonder pluimen op zijn hoofd, maar met een erg beweeglijke nek, waarmee hij alle kanten op draaide terwijl hij ons in de gaten hield. En even later zagen we dat er nog eentje in de boom zat. Ze maken ’s avonds grappige geluidjes en soms zien we in het schemerduister de volwassen ransuilen van boom naar boom vliegen. Je hoort ze niet terwijl ze vliegen, maar ik moet zeggen dat het wel een erg indrukwekkend gezicht is.
Tot zover de ransuilen, op naar de granola. De ingrediënten voor deze granola kreeg ik weer van Gezond en Wel.
Vooral de cacaonibs vond ik erg lekker. Ik heb ze wel eerder gehad, maar toen waren ze zo ontzettend bitter dat ze eigenlijk niet te eten waren. Deze versie doet me denken aan de love-choc.
Mmmm! Love choc in je yoghurt, dat kan alleen maar goed zijn ;).
Ze zeggen dat niks zo lekker ruikt als de geur van granola in de oven. Dat moest natuurlijk getest worden! Nu het buiten weer wat warmer is houd ik van een fris ontbijt. Yoghurt is op dit moment favoriet, maar dan natuurlijk wel met zelfgemaakte chai granola. Deze granola krijgt toch een herfstachtig tintje doordat ik anijs, kardemom en kaneel gebruikte. Ik ben een beetje verslaafd aan deze kruiden, helemaal als je ze in dit drankje drinkt. Dit was de eerste keer dat ik een granola maakte, maar zeker niet de laatste. Toen ik alles had verspreid over een bakplaat had ik nog een deel over. Jacobus stapte binnen en vroeg: “Wat is dat, granola? Een soort van mueslireep?” en zie daar; van wat je over hebt kun je prima mueslirepen maken! Een beetje kokosolie erbij voor het plakken, even in de koelkast en klaar zijn je reepjes.
Chai Granola
Type recept | Ontbijt |
Aantal personen | 20 porties |
Totale tijd | 30 minuten |
Ingrediënten
- 1 cup gepofte quinoa
- 1,5 cup havervlokken (geen instant havermout)
- 50 gr. grofgehakte walnoten
- 1 tl kardemon
- 1 tl kaneel
- 1 tl anijspoeder
- 1 tl anijszaadjes
- 4 volle el honing
- 50 ml kokosolie
- 1 tl vanille extract
- handje gedroogde cranberry’s
- 2 el cacaonibs
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Meng de quinoa, haver, walnoot en kruiden in een kom.
- Meng in een andere kom de honing, kokosolie en vanille en voeg dit mengsel samen met het havermengsel.
- Verspreid over een bakplaat bekleed met bakpapier en zet 20 minuten in de oven. Wanneer de tijd op de helft is draai je de granola met een lepel om, zodat beide kanten bruin worden.
- Laat de granola helemaal afkoelen en voeg dan de cranberry’s en cacaonibs toe.
- Lekker over de yoghurt!
Geef een reactie