Naast koken en bakken is een van mijn favoriete tijdsbestedingen lezen. Lekker verdwalen in een boek en verstand op nul. Mijn favoriete genre is ’thriller’, maar met kookboeken kan ik me ook best vermaken. De laatste tijd zijn er zoveel leuke kookboeken met de heerlijkste recepten, dat ik tijd tekort kom om alles uit te proberen. Ik heb voor jullie mijn boekenlijstje bijgewerkt, zodat jullie kunnen zien waar ik mijn inspiratie vandaan haal. En zo kwam ik ook het principe ‘buddha bowl’ tegen, ik geloof in het boek van Kris Carr.
Een buddha bowl is ‘kommetjes eten’, zoals wij het hier graag noemen. En deze kom is gevuld met allerlei lekkers en gezonds. Het grootste gedeelte (de helft) is gevuld met groenten. Ik gebruikte in dit gerecht boerenkool en prei. Een kwart is gevuld met hele granen (ik gebruikte zilvervliesrijst) en een kwart met bonen of linzen (ik gebruikte belugalinzen). Daarbovenop nog een pluk kiemen (echte vitamine bommetjes) en klaar is je buddha bowl met boerenkoolpesto. Handig om mee te nemen naar je werk, maar bovenal erg lekker en gezond.
En natuurlijk liet ik me voor dit gerecht ook inspireren door onze tuin, die vol staat met boerenkool en een aantal preien. De kiemen maakte ik zelf van mungboontjes (een nachtje laten weken en daarna twee keer per dag omspoelen, na een paar dagen heb je taugé). Met de buddha bowl kun je alle kanten op, dus ik zou zeggen; experimenteer lekker met wat jij lekker vindt!
Buddha bowl met boerenkoolpesto
Type recept | Hoofdgerecht |
Aantal personen | 2 |
Totale tijd | 30 minuten |
Ingrediënten:
- 70 gr. boerenkool
- 40 ml olijfolie
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 0,5 tl zout
- 50 gr. walnoten
- 1 el mosterd
- 3 el edelgistvlokken (optioneel, maar wel lekkerder!)
- 50 gr. ongekookte beluga linzen
- 75 gr. ongekookte zilvervliesrijst
- paar takjes peterselie
- 1 prei
- 1 el kiemen ter garnering
Werkwijze
- Breng de linzen en rijst aan de kook in een pannetje water. Afhankelijk van de kooktijd van je rijst kun je dit in één pan doen. De linzen hebben ongeveer 20 minuten nodig om gaar te worden.
- Maak de pesto; doe de boerenkool, knoflook, olijfolie, zout, walnoot, mosterd en edelgistvlokken in een blender of foodprocessor en mix tot een pesto.
- Bak de prei in een scheutje kokos- of olijfolie.
- Giet de rijst en linzen af. Knip wat peterselie over de rijst en roer goed door elkaar.
- Doe de rijst, linzen, prei en pesto in een kommetje en doe er wat kiemen overheen.
- Geniet!

Geef een reactie