Het heeft zoiets magisch als het heeft gesneeuwd. Alles is wit, knispert zo lekker onder je voeten en voelt zachter. Qua moestuin is het rustig rond deze tijd van het jaar. De boerenkool is nog lekkerder nu er een paar nachten vorst overheen gegaan is. Er staan nog een paar preien en rode bietjes en ook de aardperen rusten nog lekker in de grond. Het is een komen en gaan van vogels, ze pikken allemaal een graantje mee van al het lekkers wat er hangt. Onze oude wilgen hangen vol vogelvoer. Je zou zeggen dat onze katten nu op de loer liggen, maar die kruipen lui en verwend tegen de kachel. Ze zijn nu extra veel binnen, wat ook wel weer gezellig is. Ook Borre blijft het liefst lekker binnen. Overdag als wij aan het werk zijn moet hij wel naar buiten, maar verder ligt hij het liefst ergens dichtbij me. Zoekt altijd wel even contact door een kop of poot op mijn schoot, of hij ploft lekker tegen me aan. Nu zijn puppystreken langzaam minder worden begint hij een rustige hond te worden. Waakzaam en lief.
Nu het buiten zo mooi is maak ik graag een wandeling met Bor. Vooral ’s ochtends als de lucht helder is en de zon aan het opkomen is. Wanneer het even kan bak ik iets lekkers, voor ’s middags bij de koffie. En nu het buiten zo koud is kan ik daar extra van genieten! Het was een tijdje geleden, maar gelukkig heb ik vandaag weer een recept in samenwerking met Gezond en Wel. Zij de ingrediënten, ik het recept.
Ik was al een tijdje opzoek naar het perfecte recept voor smeuïge brownies. In mijn wereld ligt er altijd wel ergens een stukje chocola, dus toen ik aan het experimenteren was met een brownierecept en nog een stukje Tony Chocolonely caramel zeezout vond wist ik wat me te doen stond! Uiteindelijk kwam daar dit recept uit. Nu is deze chocola sowieso niet lang in onze kasten te vinden, maar in combinatie met deze brownies schieten woorden tekort.. Conclusie van Jacobus: veel te klein en veel te snel op. Als je liever pure chocola hebt (wat ik me niet zo goed kan voorstellen), kun je de Tony’s natuurlijk ook vervangen door je eigen favoriete chocola, of helemaal weglaten. Geef het een kans, want het voegt echt iets toe!
Brownies met Tony Chocolonley
Type recept | Voor bij de koffie |
Aantal personen | 12 brownies |
Totale tijd | 40 minuten |
Ingrediënten:
- 4 eieren, gesplitst (hoe verser, hoe lekkerder)
- 50 tot 100 gr. Tony Chocolonely Caramel Zeezout
- 40 gr. cacao
- 100 gr. amandelmeel
- 75 gr. boter, kokosolie of ghee (ik gebruikte roomboter)
- 0,5 tot 1 tl chilivlokken naar smaak
- 75 gr. ahornsiroop, kokosbloesemsuiker of honing (ik gebruikte ahornsiroop)
- halve tl bakpoeder
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Klop de eiwitten in een keukenmachine of met de mixer tot stijve pieken.
- Smelt de boter in een steelpannetje, samen met 50 gr. chocola.
- Haal van het vuur en voeg de ahornsiroop, chilivlokken, cacao, bakpoeder en amandelmeel toe. Roer goed door elkaar.
- Als het is afgekoeld voeg je ook het eigeel toe en roer wederom goed door elkaar.
- Vouw de eiwitten erdoor en doe in een ovenschaal.
- Zet de brownies 20 minuten in de oven.
- Laat goed afkoelen en maak eventueel nog een chocoladesaus:
- Smelt de overige 50 gr. chocola in een steelpannetje met een klein laagje water. Het mag niet koken, als het is gesmolten haal je het direct van het vuur. Experimenteer met de hoeveelheid water. Hoe meer water, hoe dunner je sausje.
- Giet de chocoladesaus over de brownies en strijk uit tot alles evenredig is verdeeld.
- Geniet!
dorothé zegt
och bijna klaar, maar de cacoa …………………………..? komt niet terug in de volgorde van bereiding,
Nelleke Adema zegt
Stap 4! Ik heb hem toegevoegd, dankjewel! Ik hoop dat je ze lekker vindt!
dorothé zegt
ze zijn goddelijk lekker ! ik heb ze samen met mijn kleindochter gemaakt, een hele uitdaging ! ze is 4, maar goed gelukt en echt heerlijk, is er ook een functie om het recept door te sturen? dank voor het delen van dit “kadootje”
Nelleke Adema zegt
Ah superleuk!! Als het goed is zie je als je het recept voor je hebt een enveloppe aan de linkerkant van je scherm (een heel kleintje) hiermee kun je het recept doorsturen! Succes en bedankt voor je reactie 😀
Lianne zegt
Het ziet er erg lekker uit! En ondanks je mooie speech ga ik toch voor pure chocolade 🙂
Nelleke Adema zegt
Groot gelijk, smaken verschillen 😉