Een tijdje geleden schreef ik een gastblog voor Suzanne, met daarin het recept van brownies met kikkererwten. Ja, je leest het goed. BROWNIES MET KIKKERERWTEN.
Ik had ze wel eens voorbij zien komen, maar nooit had ik de neiging om ze te maken. Het klinkt nu eenmaal niet erg aantrekkelijk. Totdat ik ze een keer voorgeschoteld kreeg tijdens een lezing over superfoods. En ja.. toen wist ik niet hoe snel ik ze na moest maken.
Deze brownies zijn echt super smeuïg. Vooral als je ze een paar uur in de koelkast laat afkoelen. Je proeft niks terug van de kikkererwten, die er toch maar mooi even voor hebben gezorgd dat je geen meel nodig hebt in dit recept.
Afgelopen tijd ben ik druk bezig geweest met de voorbereidingen voor vandaag; ik cater samen met Machies een bruiloft! En raad eens wat we bij aankomst serveren?
Brownies met kikkererwten
Type recept | Voor bij de koffie |
Aantal personen | 10 vierkantjes |
Totale tijd | anderhalf uur |
Ingrediënten
- 6 dadels
- 3 el dadelweekwater
- 4 el rauwe cacao
- 30 ml kokosolie
- 3 el honing of agave siroop
- Snufje kaneel
- Snufje cardemom
- 2 eieren
- 200 gr. kikkererwten (ik gebruikte uit een potje)
- Halve tl bakpoeder
Werkwijze
- Laat de dadels 15 minuten weken in lauw water en verwarm de oven vast voor op 180 graden.
- Voeg de geweekte dadels samen met het dadelweekwater in een kommetje en mix met de blender tot je een dadelpasta hebt (dit kan ook met een staafmixer).
- Voeg vervolgens de cacao, kokosolie, honing en kruiden toe en mix tot je een egale saus hebt. Doe in een kom.
- Doe de eieren, kikkererwten en bakpoeder in de blender en meng tot je een puree hebt.
- Meng dit met het cacao mengsel en doe het in een bakvorm.
- Zet 40 minuten in de oven en laat goed afkoelen in de koelkast.
- Geniet!!!
Selai zegt
Het ziet er lekker uit!
Kan je misshien aangeven hoeveel gram dadels ik nodig heb.
Nelleke zegt
Hoi Selai,
dat is 120 gr! Succe ermee,
liefs Nelleke
Annemarie zegt
Ik heb ze gisteravond gemaakt en vind ze echt verrassend goed! Ze hadden voor mij een tikje zoeter gemogen, heb ze met honing gezoet en kikkererwten uit een blikje gebruikt. Misschien dat er verschil in de grote van de dadels qua zoetigheid nog wat uitmaakt… ? De bovenkant had ik met nootjes bestrooit en er voor het extra zoetje nog wat honing over gedaan. MMmmm
Nelleke Adema zegt
Oh dat klinkt heerlijk! De dadels maken het inderdaad zoet, dus daar zou het aan kunnen liggen. En zelf houd ik niet van heel zoet, dus het zou ook nog een persoonlijke kwestie kunnen zijn 😉
Perzik zegt
Ik heb cacaonibs gebruikt in plaats van cacaopoeder, de brownie is echter niet smeuiig geworden en smaakt ook niet heel erg naar chocola.
Nelleke Adema zegt
Haihai, dat kan ik me voorstellen. Cacaonibs zijn anders dan cacao, je zou ze wel als toevoeging kunnen gebruiken, maar plaatsvervangend zou ik niet aanraden.. De cacao zorgt echt voor de chocoladesmaak, de nibs hebben een andere structuur.. Wel dapper dat je het geprobeerd hebt!
Marijke zegt
Maak je hier nu eigenlijk gebruik van verse dadels of de gedroogde versie die ik altijd overal in de supermarkt tegen kom? Die gedroogde zijn altijd zo plakkerig, is daar geen extra suiker ofzo aan toegevoegd (vergeet ik steeds te kijken en vraag het me elke keer af als ik een recept met dadels zie…)
Nelleke Adema zegt
Hai Marijke, in dit recept kun je ze allebei gebruiken, maar ik gebruik het liefst verse dadels. Deze zijn beter te pureren en ik vind ze ook lekkerder. Aan de gedroogde dadels is vaak glucose toegevoegd (waarom eigenlijk?), maar je hebt ze ook zonder! Vaak moet je de gedroogde dadels iets langer laten weken..
vivianne zegt
Een vraagje, kan ik de brownies ook met kikkererwtenmeel maken en hoeveel extra vocht moet er dan bij??
Nelleke Adema zegt
Hoi Vivianne, ik denk dat je ze wel met kikkererwtenmeel kunt maken, maar dan wordt de smaak wel heel anders. Kikkererwtenmeel heeft een specifieke smaak, anders dan kikkererwten uit een potje. Ik heb geen ervaring met kikkererwten vervangen voor meel, dus ik kan je hierbij niet verder helpen. Misschien is er iemand onder de lezers die het antwoord weet?