Toen ik op de basisschool zat, speelde ik vaak bij een vriendinnetje die op een boerderij woonde. Ik had er een verzorgpony, waar ik vaak vanaf sodemieterde en eigenlijk een beetje bang voor was, ondanks dat paarden mijn lievelingsdieren waren. Het liefst reed ik op de pony die zo oud was dat ze niet meer kon hinniken (ik had/heb een hekel aan harde geluiden). Regelmatig gingen we met spuitjes en waterplassen in de weer om te onderzoeken of het regenwater nog wel gezond was (vraag me niet hoe) en ook maakten we regelmatig brandnetelsoep.
En tsja.. dat was toch wel de ultieme bezigheid. Het mooiste was, dat alles kon en mocht. Brandnetels en bouillon waren de belangrijkste ingrediënten en voor de rest mochten we alles erin doen wat we maar wilden, ik weet nog goed dat we er pelpinda’s doorheen deden. Als de soep klaar was haalden we hem door een zeef en altijd was hij lekker.
In groep 4 maakten we ook met de hele klas brandnetelsoep. Iedereen had een taak, of dat nu wortels snijden of groenten wassen was, dat maakte niet uit. Alles ging in een grote pan en na een tijdje zat de hele klas aan een kommetje brandnetelsoep.
En dus, wil ik vandaag ook het recept met jullie delen van een lekkere brandnetelsoep. Deze soep smaakt eigenlijk gewoon naar groentesoep. Brandnetels hebben geen specifieke smaak, eigenlijk kun je deze soep dus aanpassen aan je eigen wensen. Misschien wil je er nog wat bleekselderij aan toevoegen of wat kruiden. Experimenteer!
Vroeg in het voorjaar is de ideale tijd om ze te plukken. Dan zijn de brandnetels nog jong en zitten de meest gezonde eigenschappen nog in het blad. Als je het écht goed wil doen pluk je ze rond volle maan. De maan trekt net als bij kruiden de gezonde eigenschappen naar de top van het blad waardoor je er nog meer profijt van hebt.
Fijne feitjes:
Brandnetels werden vroeger geroemd om hun geneeskrachtige eigenschappen. Ze stonden bekend als een allesheler. Ze werken bloedzuiverend en werden vroeger vaak gebruikt bij huidaandoeningen. Als je de blaadjes verwarmd zul je zien dat de prikkende en brandende eigenschap uit de blaadjes wordt gehaald. Brandnetels beschikken over een flinke portie vitamine C en ijzer, goed om te gebruiken als je een ijzertekort hebt. Daarnaast kunnen brandnetels ook helpen bij allergische aandoeningen als hooikoorts. Het kan ook het herstel na een langdurige ziekte bevorderen.
Als je met je handen een brandnetel hebt aangeraakt, kun je het best wat hondsdraf of weegbree op de plek wrijven. Wist je dat deze bijna altijd in de buurt van brandnetels groeien? De natuur zit mooi in elkaar 🙂
Brandnetelsoep
Type recept | Soep |
Aantal personen | 2 |
Totale tijd | 30 minuten |
Ingrediënten
- 1 sjalotje
- halve prei
- teentje knoflook
- 2 worteltjes
- 20 brandneteltoppen (bovenste blaadjes van de brandnetel)
- 1 L bouillon
Werkwijze
- Snijd de prei en wortel in kleine schijfjes en snipper het sjalotje.
- Doe ze in een soeppan met een beetje olijfolie en fruit tot de ui glazig is.
- Voeg een teentje knoflook toe en laat een minuutje mee fruiten.
- Voeg de bouillon toe en knip boven de pan de gewassen brandneteltoppen in kleine stukjes.
- Laat tien minuutjes pruttelen.
- Geniet!
Geef een reactie