Herfst, mijn favoriete seizoen. Ik houd van de warme kleuren en frisse geuren die de herfst met zich mee brengt. Lekkere lange wandelingen met Bor zijn nu favoriet in het weekend. We zijn aan het oefenen om hem los te leren lopen op een rustig weggetje vlak in de buurt, vorig jaar verliep dit niet helemaal zoals gepland. Hij was zo enthousiast en op zijn omgeving gericht dat hij niet meer naar ons omkeek en wegrende. Nu hij wat rustiger is gaat het steeds beter. Vaak voel ik me weer helemaal opgeladen als ik thuis kom. Mijn favoriete moment in het weekend is, en ik schaam me ervoor omdat het zo kneuterig is, wanneer we thuis komen van zo’n wandeling en er iets lekkers op ons staat te wachten. Het geeft een voldaan gevoel wanneer alle klusjes zijn gedaan en ik kan ontspannen met een bakje koffie en iets lekkers erbij.
Deze keer kan ik er niet meer omheen; onze bramen zijn rijp en schreeuwen erom om gegeten te worden. De appelboom laat zijn appels ook vallen en ik denk dat we bijna stoofpeertjes kunnen eten. Dit weekend maakte ik een crumble van herfstfruit. Ik deed een rondje tuin en dit was het resultaat.
Deze bramencrumble is geïnspireerd door de chai granola, die ik vorig jaar postte. Helemaal in herfststijl door de kaneel. Voor het fruit liet ik me leiden door wat er in de tuin groeide. De herfstige smaak van appel en peer, gecombineerd met de frisse smaak van citroen en het zoete van de braam geeft een heerlijke combinatie. Hij is op zijn lekkerst wanneer hij nog een beetje warm is, met een flinke dot slagroom voor de liefhebber. Laat de herfst maar komen!
Bramencrumble
Type recept | Voor bij de koffie |
Aantal personen | 8 |
Totale tijd | 45 minuten |
Ingrediënten:
- 1 appel
- 1 peer
- handje bramen
- handje blauwe bessen
- rasp van een halve citroen
- 1 el ahornsiroop
- 1 tl kaneel
- 1,5 cup haver
- handje gepofte quinoa
- 50 gr. grof gehakte pecannoten
- 4 el ghee (gesmolten)
- 2 el honing
- 1 tl vanillepoeder
- 1 tl kaneel
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Meng de haver, gepofte quinoa, pecannoten, ghee, honing, vanille en 1 tl kaneel met je handen tot een kleverige massa.
- Doe de helft in een blender of keukenmachine en blend tot je een fijngehakte, korrelige massa hebt.
- Bekleed een ovenschaal met bakpapier en spreid deze massa over de bodem. Druk stevig aan met de onderkant van een lepel of je vingers.
- Snijd de peer in kleine schijfjes en leg deze op de bodem. Strooi de bramen erover en rasp de citroen erover.
- Besprenkel met een el ahornsiroop en snijd de appel in kleine schijfjes. Verdeel de appel over de bramen en strooi een laagje kaneel hierover.
- Neem nu de andere helft van je havermengsel en verdeel dit grof over de appels. Het geeft niet als het een beetje klontert, dit is juist de bedoeling voor een mooi kruimellaagje.
- Zet 20 minuten in de oven en laat een beetje afkoelen.
- Geniet!
Geef een reactie