Meestal ben ik elk weekend wel iets lekkers aan het bakken. Het is een soort gewoonte op zaterdagochtend. Eerst lekker rustig aan opstarten, dan eens kijken wat ik zal bakken en daarna los! Meestal heb ik de ingrediënten wel in huis, soms moet ik toch nog even een boodschapje doen. Na het bakken ligt er meestal een explosie van dingen op het aanrecht en terwijl ik dan toch bezig ben met opruimen en schoonmaken neem ik meteen het hele huis mee. Ondertussen ruikt het huis heerlijk naar alle geuren die uit de oven komen. En rond een uur of drie, als alles netjes, schoon en fris is, pluk ik meestal Jacobus uit de tuin die daar zijn ding aan het doen is en ploffen we op de bank met een lekker bakje koffie, een goed boek en iets wat ik zelf gebakken heb. Alleen.. voor mezelf bakken is niet zo leuk als bakken voor ons tweeën, of bezoek. Dus toen Jacobus zaterdag weg was en ’s avonds vroeg of ik ook nog iets lekkers had gemaakt, antwoordde ik met nee. Ik had geen inspiratie om iets te bakken voor mezelf. “Boterkoek” kuchte Jacobus. En zo gebeurde het dat ik die zondag toch nog aan het bakken sloeg. Had ik mijn momentje en Jacobus zijn boterkoek, met een kleine variatie!
Deze boterkoek met speculaaskruiden is lekker knapperig. Hij is niet zo boterzacht als je gewend bent van boterkoek. Als je hier wel van houdt, zou je 200 gr. boter kunnen gebruiken, in plaats van 180. De smaak is er echter niet minder om. Ik kan me zo voorstellen dat deze boterkoek met speculaaskruiden het erg goed doet op sinterklaasavond. Maar ook in de herfst of elk ander moment is hij niet te versmaden. Ik gebruikte geen suiker in mijn boterkoek, maar honing. Nét even iets vriendelijker voor je lichaam, maar geeft toch net dat zoete randje.
Boterkoek met speculaaskruiden
Type recept | Voor bij de koffie |
Aantal personen | 12 stukjes |
Totale tijd | een uur |
Ingrediënten:
- 200 gr. speltmeel
- 180 gr. roomboter
- 6 el honing
- rasp van een halve citroen en een halve sinaasappel
- 1 ei
- halve tl vanillepoeder
- tl kaneel
- halve tl anijspoeder
- halve tl kardemom
- snufje zout
- snufje nootmuskaat
- snufje kruidnagel
- amandelschaafsel
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Meng alle ingrediënten, behalve het ei, met elkaar tot een grote deegbol.
- Vet een vorm voor boterkoek in met boter en verdeel het deeg over de vorm.
- Druk aan met de achterkant van een natte lepel en maak met een vork een ruitjes patroon over de koek.
- Kluts het eitje en smeer met een kwastje de boterkoek in met het ei.
- Leg halve amandelen in de vakjes.
- Zet 30-40 minuten in de oven, laat helemaal afkoelen voordat je hem aansnijdt.
- Geniet!
Marianne zegt
Hallo Nelleke,
Hoeveel zou ik nodig hebben als ik speculaaskruiden uit een potje gebruik.
Groetjes, Marianne
Nelleke zegt
Hoi Marianne, ik zou voor 1 tot 1,5 tl gaan! Groetjes Nelleke
birgit zegt
Net je boterkoek gemaakt, ik had namelijk alles in huis. Ik heb de variant met amandelspijs gemaakt aangemaakt met helft van geklopt ei. en flinke laag geschaafte amandelen ipv een enkele amandel. De koek smaakt heerlijk ?. Bedankt voor dit recept.
Nelleke zegt
Super leuk om te horen! Geniet ervan ?
Willy van Leeuwen zegt
Hallo Nelleke,
Ik heb genoten van je verhaal! Ga zo aan de slag, het is er weer voor!
Groet,
Willy van Leeuwen
Nelleke zegt
Leuk!! Ik ben benieuwd hoe je hem vindt, succes 😀