Normaal gesproken kunnen Borre en ik heel goed door een deur. Sterker nog; we zijn elkaars maatjes! Hij ligt tegen me aan als ik op de bank een boek lees en als ik door de tuin loop houdt hij me gezelschap. Hij komt altijd wel een paar keer langs om een knuffel of aai te halen en op schoot liggen is voor dit bruine monster ook geen probleem. Maar als het op eten aankomt.. oei. Dan hebben wij twee wel eens strijd. Ik kan niks op het aanrecht laten liggen, want meneer vist het eraf. Je zou zeggen; dat is een goede leer, want dat doe je nu natuurlijk al niet meer. Maar nee.. Toen ik deze energiereepjes maakte, had ik de zak met gepofte quinoa op het aanrecht staan. Ik liep even de keuken uit en toen ik terug kwam was het een ravage van gepofte quinoa. En Borre had de grootste lol met de verpakking. Grrr…
Dus toen ik deze repen afmaakte nadat ik alle kleine korreltjes quinoa had opgezogen, was ik niet in al te beste stemming. Gelukkig veranderde dat toen ik deze repen proefde. Toch wel fantastisch dat eten dat met me doet.. De zoete smaak van chocola aan de onderkant, gecombineerd met de frisse smaak van de citroenkruimel is toch wel een gouden combinatie. Ik maakte deze reepjes op mijn verjaardag en had mezelf die dag een grote bak onbespoten bosbessen cadeau gedaan, afkomstig van een boerderij uit de buurt. Ik kon er niet tegenaan eten, dus een goed moment om ze in deze repen te frutten. Kun je geen verse bosbessen vinden? Bevroren zijn ze ook prima!
Ik maakte een hele lading die ik in repen sneed, in een papiertje verpakte en in de vriezer bewaarde. Toen ik een week later deze reep proefde, was ik spontaan vergeten dat ik nog steeds overal kleine quinoakorreltjes tegen kwam. Als je deze repen maakt, zorg er dan voor dat je biologische citroenen koopt. Citroenen worden hartstikke bespoten met gif, wat vooral op de schil gaat zitten. Dit wil je natuurlijk niet in je eten!
Bosbesrepen met citroenkruimel
Type recept | Snack |
Aantal personen | 8 reepjes |
Totale tijd | 1 uur (incl. invriezen) |
Ingrediënten:
Voor de chocoladelaag:
- 3 flinke el kokosolie
- 1 el cacaoboter
- flinke hand gepofte quinoa (ik haalde hem bij de tuinen)
- 1 el honing (of meer/minder naar smaak)
- 3 el cacao
- 50 gr. bosbessen
- 20 gr. grofgehakte amandelen
- rasp van een halve sinaasappel
Voor de citroenkruimel laag
- rasp van 1 citroen
- sap van een halve citroen
- 1 el kokosolie
- 1 el honing
- 75 gr. (glutenvrije) haver
Werkwijze
- Smelt de kokosolie en cacaoboter in een steelpannetje op laag vuur. Draai het vuur uit als alles gesmolten is.
- Voeg de cacao, honing en gepofte quinoa toe en roer goed door elkaar.
- Giet alles in een kleine ovenschaal of bakvorm en roer de bosbessen, sinaasappelrasp en amandelen erdoor. Zet weg in de vriezer.
- Maak de citroenkruimellaag: Doe de citroenrasp en haver in een foodprocessor of blender en blend tot de haver meel geworden is.
- Voeg de honing, citroensap en kokosolie toe en blend nog eens tot je een mooi korrelig laagje hebt.
- Haal de ietwat harder geworden bosbessenrepen uit de vriezer en verdeel de citroenkruimellaag erover heen.
- Zet een half uurtje weg in de vriezer en snijd in repen.
- Deze repen zijn een maand houdbaar in de vriezer en vijf dagen in de koelkast.
- Geniet!
Peggy's Pastime zegt
Mmmmm, deze klinken wel zalig lekker !
En wat je destructieve maatje betreft, ik heb er ook zo eentje in kattenmodel rondlopen. Kan soms het bloed van onder mijn nagels halen maar ik mag er niet aan denken dat ik haar ooit niet meer bij mij ga hebben ! Die foto van hem is trouwens zalig, je ziet hem zo genieten :-).
Nelleke Adema zegt
Het is wat, zo’n beestenboel 😀