Gister organiseerden we een Yule midwinterfair in de yogastudio. Er stonden een 10-tal kraampjes met allerlei leuke (zelfgemaakte) spulletjes en er werden workshops gegeven. Zo kon je armbandjes maken, een lantaarntje vilten en bonbonnetjes maken. Ik verzorgde de lunch en een paar hapjes en natuurlijk de workshop bonbonnetjes maken. We maakten er een leuke verpakking bij van een eierdoos. Een impressie van de dag:
Een leuke manier om de kortste dag te vieren. Kun je het je voorstellen dat we langzaam weer naar het voorjaar gaan? En dat terwijl de winter amper is begonnen. Ik merk dat ik, sinds ik op het platteland woon, veel meer leef met de natuur. Ik draag geen horloge meer en pas me aan aan de tijd van het jaar. ’s Ochtends kom ik wat lastiger mijn bed uit en heb ik meer behoefte aan een smoothie dan een juice. ‘ s Avonds heb ik niet veel zin meer om actief bezig te zijn en lees ik liever een goed boek dan dat ik de buitenlucht opzoek. Alles gaat wat trager en binnen wordt het gezellig. Als het voorjaar straks weer aanbreekt lijkt het alsof de wereld langzaam weer wakker wordt. Onze kippen zien we eigenlijk niet, ’s ochtends zitten ze in hun hok en als we thuis komen zijn ze er weer ingekropen. Zij kunnen niet anders dan leven met de dag. Ze zijn alleen buiten als er daglicht is. Toch hebben we nog eens per week een eitje. Onze haan is iets minder actief. Zijn kam en lel zijn niet meer zo fel rood als dat ze waren en hij beweegt traag. Hij zit vaak ineen gedoken in het gras, heel anders dan de twee kipjes die actief rondscharrelen. Ik hoop dat het een fase is, het is zo leuk om te zien; een haan op het erf.
Terug naar de bonbonnetjes. Nog een paar dagen en dan is het kerst. Zoek je nog naar iets lekkers en gezonds om op tafel te zetten? Maak dan deze bonbons. De smaak is te vergelijken met een bounty. En ze zien er ook nog eens leuk uit! Je kunt ze naar eigen smaak aanpassen. Je kunt ze door de gehakte nootjes halen, kokosrasp erover heen strooien, het kan allemaal!
Ik maak deze balletjes regelmatig voor evenementen en elke keer als ik deze balletjes maak, zijn ze zomaar op. Hoeveel ik er ook maak, Ik heb nog nooit balletjes over gehouden. Wil je ze toch bewaren, zet ze dan in de vriezer en haal er eentje uit wanneer je er zin in hebt.
Bonbons
Type recept | Voor bij de koffie |
Aantal personen | 6 bonbonnetjes |
Totale tijd | 30 minuten |
Ingrediënten
- 60 gr. kokosrasp
- 30 gr. dadels
- 30 gr. kokosolie
- 75 gr. chocola
Werkwijze
- Zorg ervoor dat de kokosolie een beetje warm is, zodat hij vloeibaar is. Warm hem eventueel au bain marie op.
- Voeg de kokosrasp, dadels en olie bij elkaar en maak bolletjes. Je kunt er ongeveer 6 maken. Prik er een sateprikker in, zodat je ze straks makkelijk door de chocola kunt halen.
- Zet 15 minuten weg in de vriezer of 30 minuten in de koelkast, tot de balletjes hard zijn geworden.
- Smelt ondertussen de chocola au bain marie.
- Haal de balletjes uit de koelkast en dip ze in de chocola totdat ze helemaal bedekt zijn. Haal de sateprikker eruit en rol ze eventueel nog door een topping naar keus of versier zoals op de foto met een koffieboon of goji’s.
- Zet 15 min. in de vriezer of 30 minuten in de koelkast tot de chocola hard is.
- Geniet!
Afieke zegt
Dat klinkt inderdaad als een hele fijne besteding van de kortste dag van het jaar. Je foto’s zien er heel gezellig en warm uit. En lekker! Die bountybonbons ga ik deze week nog proberen!
Nelleke Adema zegt
Ah leuk! Ben benieuwd of je ze lekker vindt 😉
Machteld zegt
Nelleke, wat een mooie foto’s en een herkenbaar verhaal.
Ik ga die lekkere bonbons zeker proberen.
Fijne feestdagen!
Nelleke Adema zegt
Leuk Machteld! Ook fijne feestdagen voor jullie 🙂