Als ik denk aan kerst, dan denk ik aan vroeger. Aan de gezelligheid en knusheid van samen zijn met familie. Van de hele sfeer die om kerst heen hing. Mijn moeder was altijd erg bedreven in het huis versieren. Soms lachen we er nog wel eens om, maar je kon er bij ons thuis niet omheen dat het hele huis kerst ademde. Kerststerren aan het plafond, meer conifeer in huis dan buiten, rood lint met nep sneeuw op de ramen, overal lichtjes.. Ik weet niet precies wat de gedachtes van mijn vader erbij waren, maar laat sfeer maken maar aan mijn moeder over. Mijn vader was altijd erg druk met het maken van de kerstkaarten. Elk jaar werd er een kerstkaart (of zeg maar gerust kerstbrief) verstuurd met daarop het wel en wee van afgelopen jaar in rijm (voorzien van de nodige humor). Vaak waren de kaarten net op tijd klaar en bracht ik ze samen met mijn vader rond. Hij in de auto, ik rennen van brievenbus naar brievenbus.
Bij ons thuis was kerst echt een feest wat draaide om familie en gezelligheid. Het werd niet gevierd met cadeautjes. Het kerstontbijt was een groot feest, want dan mochten we onze mooiste kleren aan en was de tafel zo feestelijk gedekt. We kregen jus ‘d orange in een wijnglas en hadden elk ons eigen kaarsje dat naast het bord stond te branden. Er stond kerstmuziek aan en wanneer mijn lievelingskerstlied klonk (little drummerboy) (jongens, ik was vier..) was ik helemaal gelukkig.
Nu ik ouder ben beleef ik kerst op een andere manier (het zou een beetje gek zijn als ik nog steeds zielsgelukkig werd van little drummerboy). Inmiddels is onze familie flink uitgebreid met 3 zwagers en een lief nichtje, maar dat gezellige gevoel van kerst blijft. Het is een gezellige drukte van muziek en gekakel, waarin ik altijd de neiging heb om een rustiger plekje op te zoeken en alles van een afstandje te bekijken en vaak ervaar ik dan een groot gevoel van dankbaarheid. Dat iedereen zichzelf kan zijn en gezond en gelukkig is.
De kerstdagen gaan bij ons gepaard met lekker eten, waardoor ik daarna weer zin heb in ’terugnaarnormaal’. Ik bedacht deze heerlijke boekweitpap met ingrediënten van Gezond en Wel.
Fijne feitjes:
Boeweit is een zaad dat geen gluten bevat. Dit maakt het makkelijker verteerbaar en is goed voor de darmen. Het heeft een lage waarde op de glycemische index, wat betekent dat het je bloedsuikerspiegel mooi stabiel houdt. Daarnaast is het ook een goede bron van eiwit, beter nog dan tarwe. Het bevat veel van de B-vitamine inositol, wat de vetstofwisseling verbetert, een rol speelt bij haargroei, rustgevend werkt en de lever, hart en nieren beschermt. Boekweit wordt vaak gezien als graan, maar is eigenlijk een zaad. Een goede vervanger voor graan!
Ik word zelf altijd blij van de smaak van sinaasappel en ahornsiroop. En de smaak van boekweit met ahornsiroop. De eerste keer dat ik dit recept uitprobeerde smaakte hij ontzettend zuur; ik had de overrijpe citroenen in de fruitmand aangezien voor sinaasappels.. Maar niet getreurd; met echte sinaasappels smaakt deze boekweitpap heerlijk en door het gebruik van kaneel en kardemom krijgt hij een heerlijk winters smaakje!
Boekweitpap met sinaasappel
Type recept | Ontbijt |
Aantal personen | 1 |
Totale tijd | 1 nacht + 15 minuten |
Ingrediënten
- sap van 1 sinaasappel
- 60 gr. boekweit
- 100 ml amandelmelk
- 1 tl vanille extract
- 1 el ahornsiroop
- snufje kaneel
- snufje kardemom
Voor de swirl:
- sap van 1 sinaasappel
- 1 el ahornsiroop
- 2 el chiazaadjes
Voor de garnering:
- 1 tl hennepzaadjes
- 1 tl bijenpollen
Werkwijze
- Doe de boekweit in een kommetje en zet onder water (de boekweit, niet het kommetje). Laat een nachtje staan. De volgende dag heb je een wat snotterig papje, maar geen nood, wanneer je de boekweit afspoelt is dit laagje weg.
- Volgende ochtend: Pers een sinaasappel uit, voeg een el ahornsiroop toe, samen met de chiazaadjes en laat een paar minuten staan in de koelkast. Je krijgt nu een papje.
- Doe de boekweit, samen met de andere ingrediënten in de blender en blend tot je een gladde pap hebt.
- Doe een laagje boekweitpap in een kommetje, doe hier een chialaagje overheen, weer een laagje boekweitpap en weer een laagje chia. Maak het af met wat hennepzaadjes en bijenpollen (dit kun je natuurlijk ook weglaten)
- Geniet!
Geef een reactie