Wat is het precies?
Boekweit wordt vaak gezien als een graan, maar is eigenlijk een zaad, familie van rabarber. Het heeft een grappige, kegelachtige vorm en misschien ken je het nog van het vroegere ‘potstro’. Boekweit is een zaad dat geen gluten bevat. Dit maakt het makkelijker verteerbaar en is goed voor de darmen. Het heeft een lage waarde op de glycemische index, wat betekent dat het je bloedsuikerspiegel mooi stabiel houdt. Boekweit bestaat in geroosterde vorm, dan wordt het kasha genoemd. Boekweit wordt ook wel verwerkt tot meel, waarmee je bijvoorbeeld glutenvrije koekjes en cakes kunt bakken.
Waarom is het goed voor je?
Boekweit is een goede bron van eiwit, beter nog dan tarwe. Het bevat veel van de B-vitamine inositol, wat de vetstofwisseling verbetert, een rol speelt bij haargroei, rustgevend werkt en de lever, hart en nieren beschermt. Ook is boekweit een goede bron van magnesium. Magnesium speelt een grote rol in de energiestofwisseling en is nodig voor de spieren (het werkt spierontspannend). Heb je wel eens kramp in je spieren? Een tekort aan magnesium kan hier de oorzaak van zijn. Boekweit bevat geen fytinezuur, waardoor je het niet hoeft voor te weken en alle vitamines en mineralen in principe goed kunnen worden opgenomen.
Waar smaakt het naar?
Boekweit heeft een specifieke smaak, waar niet iedereen van houdt. Vooral wanneer je boekweitmeel gebruikt om dingen van te bakken kun je hier rekening mee houden. Waar wit meel vaak een neutrale smaak heeft, smaakt boekweitmeel een beetje noot-achtig.
Hoe te gebruiken?
Je kunt boekweit gebruiken als vervanger van graan in bijvoorbeeld rijstgerechten, maar ook om er een heerlijke (ontbijt)pap van te maken. Het meel kun je zoals gezegd gebruiken om koekjes etc. van te bakken.
Ik vind boekweit als hoofdgerecht erg lekker wanneer het gekookt is met bouillon en wat worteltjes. Wanneer je de boekweit een nachtje laat weken, is het de volgende ochtend heerlijk te verwerken tot een pap. Ik vind boekweitmeel niet zo lekker om mee te bakken, maar wanneer ik er een beetje ahornsiroop aan toe voeg vind ik het juist weer heerlijk!
Deze recepten maakte ik met boekweit:
Geef een reactie