Vandaag wil ik met jullie het boek: “Natuurlijk! Elke dag echt eten” delen, van Anne Marie Reuzenaar. Er zijn van die boeken die de basis leggen voor een gezonde leefstijl. Voor mij is het allemaal begonnen met de boeken van Amber Albarda. Dit boek is ook zo’n basisboek waarin alles over gezonde voeding stap voor stap wordt uitgelegd.
Fabrieksvoeding versus echte voeding:
In de eerste twee hoofdstukken word duidelijk uitgelegd waarom fabrieksvoeding zo ver af staat van wat we werkelijk nodig hebben. Ik kan me voorstellen dat het voor sommige mensen schokkend is om te lezen. Helemaal als je net begint met verdieping in een gezond eetpatroon. Wist je bijvoorbeeld dat fabrikanten precies de juiste verhoudingen vet, suiker en zout weten te vinden waardoor wij nog meer verlangen naar het betreffende product? Het draait allemaal om geld en niet om onze gezondheid. Ik hoor je denken: “Wat kan ik verdorie nog wel eten!” Laat je echter niet afschrikken, verderop in het boek wordt het verhaal duidelijker.
Voedselhypes:
Er zijn van die golfbewegingen waarin ineens een bepaald soort voedingsstof niet meer mag worden gegeten. Zo hebben we al tegenhangers van vet, suiker is flink in opspraak geweest en tegenwoordig is het helemaal hip om gluten te vermijden. Is het werkelijk zo slecht voor onze gezondheid of is het gewoon een hype? In het boek wordt uitgelegd hoe de vork in de steel zit volgens Anne Marie. En wist je dat het helemaal zo slecht niet is om elke dag een eitje te eten? Sterker nog, eitjes zijn juist hartstikke gezond!
In hoofdstuk vier krijg je de juiste handreikingen om een gezond menu samen te stellen en er is zelfs een kidsspecial in hoofdstuk vijf, waarin per leeftijdsgroep een voedingsadvies gegeven wordt. Daarnaast krijg je ook tips om zo efficiënt mogelijk je maaltijden voor te bereiden en in te kopen.
Recepten:
De recepten in dit boek zijn voorzien van mooie foto’s en er staat beschreven of het geschikt is voor een zuivelvrij/suikervrij/lactosevrij dieet. Het zijn eenvoudige recepten die makkelijk te bereiden zijn. Wat ook leuk is, achterin het boek vind je een lijst met welke groenten in welk seizoen verkrijgbaar zijn, dit maakt eten vanuit het seizoen nog een stapje makkelijker!
Conclusie:
Als je niet weet waar je moet beginnen met het aanwennen van een gezonde leefstijl is dit een goed boek om door te lezen. Stap voor stap wordt uitgelegd waarom bepaalde voedingsmiddelen (minder) goed voor je zijn en wat een alternatief is. Het boek is voorzien van mooie foto’s en kaders waarin tips en extra weetjes gegeven worden. Je krijgt veel informatie in dit boek, daarom vind ik het geen geschikt boek om in een keer uit te lezen, beter is het om de informatie goed op je te laten inwerken en dan weer verder te lezen. Ook als je al een redelijke basiskennis over voeding hebt zou ik dit boek aanraden. Het helpt je om de kennis weer even op te frissen en bovendien zijn de recepten erg lekker. Kortom; een aanrader!
Boek: Natuurlijk! Elke dag echt eten
Schrijfster: Anne Marie Reuzenaar
Verschijningsdatum: 25 april ’14
ISBN: 978 90 215 5599 7
Uitgeverij: Kosmos
Geef een reactie