Broodbuik:
Een tijdje geleden kocht ik het boek ‘Broodbuik’ van William Davis. Er is veel om te doen. In het boek worden allerlei moderne ziektes aan tarwe en gluten gelinkt. Het tarwe van vroeger is niet meer het tarwe van nu. Het is niet eens meer met elkaar te vergelijken. De schrijver van het boek geeft tarwe en gluten de schuld van migraine, depressie, obesitas, diabetes, hoge bloeddruk, prikkelbare darmsyndroom en ga zo maar door. Door tarwe te eten worden ontstekingen in ons lichaam verergerd. William Davis beweert dat tarwe ons een euforisch gevoel geeft en een verslavend effect heeft, waardoor we er meer van willen eten. In afslankmedicijnen zit een stofje wat dit euforische en verslavende gevoel uitschakelt, waardoor je minder tarwe (en dus minder calorieën) zou eten. Maar tegelijk wordt hierbij ook antidepressiva voorgeschreven. En een middel wat ervoor zorgt dat je niet gaat roken. De omgekeerde wereld toch? Een interessant boek om te lezen, maar ook schokkend.
Nu at ik zelf al geen brood, maar ja.. brood is niet het enige voedingsmiddel waar tarwe in zit. Ik ben niet bezig om tarwe te vermijden, maar het kan nooit kwaad om eens kritisch te kijken naar wat je nu eigenlijk naar binnen werkt. Wist je dat tarwe vervangende producten (zoals pasta van maïs en aardappelzetmeel) nog hoger scoren op de glycemische index dan tarwe?
Broodbuik Kookboek:
Ik was blij toen ik het Broodbuik Kookboek toegestuurd kreeg. In het Broodbuik Kookboek wordt eerst een korte samenvatting gegeven van het Broodbuik boek. Het tweede deel bestaat uit recepten. Deze recepten zijn onderverdeeld in ontbijt, sandwiches en salades, borrelhapjes, soepen en stoofpotjes, hoofdgerechten, bijgerechten, sausen en dressings en een broodbuikbakkerij. Per recept wordt de voedingswaarde aangegeven. Ook wordt er aangegeven welke recepten extra geschikt zijn voor kinderen. De recepten zelf zijn vrij Amerikaans (pannenkoekjes en quiche bij het ontbijt), maar daardoor ook leuk om eens uit te proberen. In de broodbuikbakkerij worden allerlei suggesties gegeven voor het bakken van brood, crackers, koekjes en taarten zonder tarwe en gluten. De recepten zijn overzichtelijk, voorzien van mooie foto’s. En elk hoofdstuk eindigt met een succesverhaal van mensen die met tarwe zijn gestopt.
Conclusie:
Kortom; het recepten boek biedt genoeg inspiratie voor degene die net begint met glutenvrij eten, maar ook voor de personen die tarwe al langer vermijden. Het enige minpuntje naar mijn mening, is dat er veel recepten zijn met vlees en ik zelf het liefst vegetarisch eet. Maar ja, zo is er voor elk wat wils!Zeker een aanrader voor mensen die opzoek zijn naar inspiratie voor tarwevrije recepten.
Boek: Broodbuik kookboek
Schrijver: William Davis
Verschijningsdatum: 11 december ’13
ISBN: 978 90 215 5632 1
Uitgeverij: Kosmos
Geef een reactie