Als je een tuin hebt, kom je er niet onderuit dat je enige tijd besteed aan onkruid wieden. Sommig onkruid is hardnekkig (zevenblad), het andere trek je er zo uit. De laatste tijd begin ik onkruid steeds meer te waarderen. Wist je dat brandnetels bijvoorbeeld vaak groeien op plekken waar de bodem vervuild is? De opruimers van de natuur.. Jacobus heeft in elk moestuinperkje een smeerwortelplant staan. De wortels van deze plant zorgen ervoor dat het alle mineralen in de bodem naar zich toetrekt, op deze manier krijg je een hartstikke goede bodem voor je groenten om op te groeien! Hondsdraf (met van die mooie paarse bloemetjes en citroenachtige geur), paardenbloem, madeliefjes en ook zevenblad; allemaal geschikt om een salade mee te garneren.
Een aantal jaar ben ik nu bezig om onze pindakaaspotten op te sparen. Gister kwamen ze goed van pas; ik vulde ze met kruiden en goot er biologische zonnebloemolie bij. Nu staan ze in de kas op een zonnige plek. Elke dag keer ik ze even om en na een paar weken zijn de heilzame stofjes uit de kruiden in de olie getrokken. Op deze manier kan ik er zalfjes van maken, ik heb er nu al zin in!
En terwijl ik gister zo lekker aan het omrommelen was in de tuin, stond er op mijn aanrecht iets lekkers te pruttelen; een biet bourguignon. Afgelopen week kreeg ik een slowcooker toegestuurd voor een review en gister werd hij getest! ’s Ochtends alles in de pan, de hele dag laten pruttelen en ’s avonds is het klaar. Super makkelijk en doordat de smaken zo langzaam vrij komen ook super lekker! Het recept van deze biet bourguignon komt uit het boek ‘The Green Kitchen’ van green kitchen stories en is perfect voor de slowcooker. Heb je geen slowcooker, dan kun je dit recept natuurlijk ook gewoon in een stoofpannetje op het fornuis maken of op zo’n ouderwets petroleum stelletje voor een slowcooker effect.
Biet Bourguignon
Type recept | Hoofdgerecht |
Aantal personen | 4 |
Totale tijd | Met slowcooker: 8 uur, op fornuis; 1 uur |
Ingrediënten:
- 6 biologische, gekookte rode bietjes
- 3 wortels
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 500 ml bouillon
- 200 ml rode wijn
- 200 gr. rode linzen
- 2 laurierblaadjes
- 2 takjes tijm
- 2 el tomatenpuree
- 10 champignons
- 2 tl arrowroot of maizena
Werkwijze
- Verwarm de bouillon alvast in een steelpannetje tot tegen het kookpunt.
- Snijd de rode biet in blokjes, de wortel in grove stukken, de ui in ringen en de champignon in schijfjes.
- Doe de ui en champignon in een stoofpan en fruit aan met een beetje olijfolie. Voeg de knoflook hier na 3 minuten ook aan toe.
- Doe de ui, champignon en knoflook in de slowcooker, samen met de rode bietjes, wortel, linzen en bouillon. Heb je geen slowcooker en maak je dit op het fornuis, voeg dan de bietjes, wortel en bouillon toe aan je pan. Voeg de linzen dan na 20 minuten toe.
- Voeg ook de rode wijn toe, samen met de takjes tijm, laurier en tomatenpuree. Roer goed door elkaar. Voor de slowcooker; laat 8 uren pruttelen op de laagste stand. Voor het fornuis; laat een uur pruttelen op laag vuur (af en toe roeren).
- Meng in de laatste vijf minuten de arrowroot met een heel klein beetje water, zodat het een papje wordt (kun je ook met maizena doen). Voeg dit toe aan de rest en roer goed, zodat het vocht een beetje indikt.
- Geniet!
marina zegt
Wat voor linzen gebruik je voor dit recept? uit een blik of gedroogde?
groetjes Marina
Nelleke Adema zegt
Hoi Marina, ik gebruikte gedroogde linzen. Succes!
Els zegt
Ziet er goed uit! Maar moeten er al voorgekookte bieten in de slowcooker terwijl hij daarna nog zo lang staat aan te pruttelen ?
Nelleke Adema zegt
Je zou zeggen van niet he! Maar de bieten doen er vrij lang over voordat ze gaar zijn. In een slowcooker (tenminste, die van mij) gaat het zo langzaam dat ze rond die tijd niet super zacht zijn, zoals ik ze graag wil hebben, vandaar dat ik ze voor kook!
Els zegt
Ahaa! Mag ik vragen hoelaat jij ze dan kookt voordat ze in de slowcooker gaan?
Els zegt
Ik bedoel natuurlijk hoe lang 😉
Nelleke Adema zegt
Ik kook ze meestal een half uurtje. Dan worden ze zeker lekker zacht in de slowcooker. Succes!