In deze serie laat ik je zien hoe je een goede basis maakt voor verschillende gerechten. Vandaag staat er een heerlijk basisrecept voor pastasaus op het programma.
Pasta is niet iets wat bij ons wekelijks op het programma staat, maar wel iets wat we ontzettend lekker vinden. Met dit basisrecept voor pastasaus kun je alle kanten op, je kunt hem als saus gebruiken voor je pizza en als je er een liter bouillon aan toevoegt heb je zelfs een heerlijk soepje te pakken! Ik maak hem het liefst van sappige, rode, overrijpe tomaten. Hier zit de meeste smaak aan. Perfect voor de late zomer, wanneer de tomaten uit hun velletje lijken te barsten en de kruiden zo heerlijk geuren!
Als ik snel moet, is mijn pastasaus zo gemaakt: Een blik gepelde biologische tomaten met een teentje knoflook en that’s it! Het lekkerst is natuurlijk, wanneer je er de tijd voor neemt. De geur die uit de oven komt terwijl de tomaten en paprika aan het bakken zijn is onbetaalbaar. Het hele huis ruikt naar kruiden en tomaat. Daarnaast is er ook iets van voldoening, wanneer na langzaam pruttelen en bakken je eigen pastasaus op tafel staat. Je eet bewuster en let meer op de verschillende smaken die zo fijn met elkaar combineren. Dit is mijn basisrecept voor pastasaus zoals ik hem het liefste maak.
Basis pastasaus
Type recept | Hoofdgerecht |
Aantal personen | 300 ml pastasaus |
Totale tijd | 1 uur |
Ingrediënten:
- 5 trostomaten
- 2 rode puntpaprika’s
- 2 takjes oregano
- 4 takjes tijm
- 1 blonde ui
- 1 teentje knoflook, geperst
- snufje zout
- olijfolie
- handje basilicumblaadjes
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Bekleed een ovenrooster met bakpapier. Halveer de tomaten en de puntpaprika’s en leg ze met de snijkant beneden op het rooster. Zet 30 minuten in de oven met een snufje zout, de oregano en tijm en een scheutje olijfolie.
- Wanneer de tomaten en paprika enigszins zijn afgekoeld, haal je het velletje van de paprika en tomaat en snijd je ze in stukjes.
- Snijd de ui in ringen en fruit in een steelpannetje op laag vuur in een scheutje olijfolie.
- Voeg de paprika, tomaat, knoflook en basilicum toe en roer goed door elkaar. Laat 10 minuten pruttelen.
- Pureer met de staafmixer.
- Serveer met pasta, groenten en een beetje parmezaan!
- Geniet!
Elian van Rijs zegt
Voor de tweede keer dit recept gemaakt, echt overheerlijk! Bedankt voor het delen hiervan.
Nelleke Adema zegt
Ah, super leuk om te horen!
Demi zegt
Dit recept komt altijd van pas! En wat een lekkere twist door de puntpaprika’s!