In deze serie laat ik je zien hoe je een goede basis maakt voor verschillende gerechten. Vandaag staat er een heerlijk basisrecept voor brood op het programma.
Brood en ik gaan niet heel goed samen. Zo af en toe een broodje vind ik lekker, maar als ik teveel brood eet krijg ik last van mijn buik en hoofdpijn. Ik eet het dus niet vaak, maar soms maak ik een uitzondering, vooral voor zelf gebakken brood. Sowieso is daar die heerlijke geur die je er gratis bij krijgt als je brood in de oven staat, maar ook het kneden en het rijzen is een leuk proces. Ik vind het altijd wonderlijk om te zien hoe een bol deeg in volume kan toenemen en er een heerlijk knapperig brood uit de oven komt!
Voor dit brood gebruik ik speltbloem. Speltbloem is voor veel mensen beter te verteren dan tarwebloem. Spelt bevat meer eiwitten, vitaminen en voedingsstoffen dan tarwe en alhoewel spelt vaak beter wordt verdragen door mensen die gevoelig zijn voor gluten, het is niet glutenvrij. Ook gebruik ik in dit recept amandelmelk, deze kun je vervangen door gewone melk als je dat liever hebt. Ik gebruikte weinig ingrediënten voor dit basisrecept voor brood, toch is het heerlijk luchtig, met een verrassend knapperige korst. Je kunt zelf eindeloos variëren met lekkere smaakjes. Ik maakte bijvoorbeeld een focaccia en er staat een heerlijk vruchten-notenbrood in de planning. Stay tuned!
Basisrecept voor brood
Type recept | Brood |
Aantal personen | 1 brood (ongeveer 10 plakjes) |
Totale tijd | 1 uur en 15 minuten |
Ingrediënten
- 350 gr. speltbloem
- 1 tl zout
- 7 gr. gedroogde gist
- 4 el olijfolie
- 200 ml ( amandel)melk
Werkwijze
- Meng de bloem met het gist en het zout in een grote kom.
- Meng langzaam de olijfolie en de melk erbij.
- Kneed tot je een mooi deeg hebt. Ik gebruikte een keukenmachine met deeghaak en kneedde het deeg zo’n 6 minuten.
- Dek de kom af met een theedoek en laat een uur rijzen.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Maak een mooie, ietwat langwerpige bol van het deeg of doe het deeg in een vorm en zet 40 minuten in de oven.
Voor een nog voedzamer brood kun je sesamzaadjes, maanzaadjes, pompoenpitjes etc. over de bovenkant van je deeg strooien voordat je het in de oven doet!
Anne zegt
Wat een super fijn en makkelijk recept, thnx!
Nelleke Adema zegt
😀