In deze serie laat ik je zien hoe je een goede basis maakt voor verschillende gerechten. Vandaag staat er een heerlijk basisrecept voor bladerdeeg op het programma.
Vandaag de aftrap! Hoe makkelijk is het om een portie bladerdeeg op voorraad te hebben? Bladerdeeg is niet iets wat ik heel vaak gebruik, maar het is wel super handig om mee te werken. Aangezien ik het liefst mijn eigen deeg maak, wil ik vandaag met jullie het basisrecept voor bladerdeeg delen. Ik deed verschillende pogingen om een mooi deeg te krijgen en uiteindelijk werd dit deeg het mooist en fijnst om mee te werken. De truc bij dit recept, is het werken met ijskoude ingrediënten. Hoe kouder je ingrediënten, hoe knapperiger je deeg. Doordat je het met tussenpozen invriest, uitrolt en weer opvouwt, heb je straks het ultieme bladerdeeg, met luchtige laagjes. Ik vind hem zelf nog lekkerder dan bladerdeeg uit de winkel! Ik heb dit recept ook geprobeerd met speltmeel, maar toen werd het bladerdeeg heel droog en dik. Speltbloem bevat minder voedingsstoffen dan speltmeel, maar voor je eindresultaat is het wel lekkerder en fijner om te gebruiken.
Basisrecept voor bladerdeeg
Type recept | deeg |
Aantal personen | 340 gr. |
Totale tijd | 3 uren |
Ingrediënten:
- 125 gr speltbloem
- 125 gr koude boter in blokjes
- 75 ml ijswater
- snufje zout
Werkwijze
- Meng de bloem en de boter met een keukenmachine tot een korrelig deeg.
- Voeg langzaam het water toe, terwijl de keukenmachine blijft draaien.
- Voeg het snufje zout toe en kneed het deeg tot een mooie bol.
- Verpak het deeg in plastic folie en leg een half uur in de vriezer.
- Bestuif een werkvlak met meel en rol het deeg uit tot een lange, dunne plak. Hoe dunner je deeg, hoe knapperiger het straks wordt.
- Vouw het deeg tot 3/4e naar binnen. Vouw de andere kant erover heen. Draai het een kwart slag.
- Vouw nu ook deze kant naar binnen en de andere kant erover heen, zodat je een mooi pakketje hebt.
- Leg het een uur in de vriezer.
- Herhaal stap 5 tot en met 8
- Rol het deeg helemaal uit tot een dunne, lange plak. Nu is het klaar voor gebruik!
- Als je het gebruikt, kun je het 20 minuten in de oven zetten op 200 graden.
- Het deeg kun je een maand in de vriezer bewaren of drie dagen in de koelkast.
- Geniet!
Geef een reactie