Hoofdpijn.. het is iets wat bij me hoort en waar ik van kleins af aan al last van heb. Of nou ja, last.. inmiddels voelt hoofdpijn niet meer als een last. Het zit er nu eenmaal regelmatig en houdt zich vaak een beetje op de achtergrond. Het is hoogstens een irritant gevoel, maar echt vervelend vind ik het niet meer. Vroeger kreeg ik heel snel hoofdpijn. Als ik ergens tegenop zag , als ik ergens enthousiast over was, in een drukke winkelstraat, stress en spanning, als ik moe was, als ik iets heel leuks had meegemaakt.. Als kind kreeg ik wel eens een aspirientje tegen de hoofdpijn maar al snel wilde ik dat niet meer. Het is vaak een signaal dat je lichaam afgeeft. Je moet het iets rustiger aan doen, met een pilletje onderdruk je het gevoel, maar de oorzaak neem je niet weg. Migraine daarentegen voelt wél als een last. Gelukkig heb ik er niet vaak last van, maar afgelopen week was het weer zo ver. Ik voel het meestal ’s middags aankomen, maar kan het dan heel goed wegduwen, omdat het dan niet uitkomt (migraine en 25 kleuters..). ’s Avonds hadden we ook iets, dus liet ik het ook niet toe, maar eenmaal thuis was er geen houden meer aan. Denken doet zeer, mijn hoofd op mijn kussen doet zeer, geuren, geluiden en licht doen zeer.. totdat ik moet overgeven en dan ebt het langzaam weg. Sinds ik me verdiep in voeding en gezonder ben gaan eten is mijn hoofdpijn een stuk minder geworden en sinds ik mezelf behandel met Reiki gaat het helemaal beter, maar soms.. is het er gewoon en accepteer ik dat maar en wacht ik tot het overgaat. Dan is het het snelst voorbij.
Toen ik naging waar die migraine van kon komen, kwam ik erachter dat bananen een oorzaak kunnen zijn. Maar.. mijn lievelingsfruit is banaan. Altijd al geweest. Met op gedeelde plek watermeloen. De zoete smaak en zachte structuur zijn precies waar ik vaak zin in heb. Afgelopen week gingen er twee trossen bananen in de boodschappenkar en nog moest ik er donderdag een tros bijhalen. Ze gaan hier vaak door de smoothies en daar heb ik er afgelopen week meerdere per dag van gemaakt. Zou ik echt een migraine aanval kunnen voorkomen door minder bananen te eten? Het is het proberen waard.
Dus het lijkt misschien een beetje tegenstrijdig dat ik nu een recept post van een bananenbrood, maar ik had dit al in de planning staan. En omdat hij ongelooflijk lekker is wil ik hem toch met jullie delen. Dit bananenbrood is glutenvrij, bevat geen boter of geraffineerde suiker en in combinatie met walnoot en dadel heb je gewoon een heerlijk brood te pakken dat het heel goed doet in een regenachtig, koud weekend 🙂
dit recept is aangepast van http://www.healthyeah.co.nz/
Bananenbrood
Type recept | Ontbijt |
Aantal personen | 10 plakjes |
Totale tijd | 80 minuten |
Ingrediënten
- 150 gr. kokosmeel
- 6 eieren
- 3 bananen
- 2 tl vanille
- 80 gr. kokosolie
- 3 el rijststroop
- 2 el honing
- 1 tl anijszaadjes
- 2 tl kardemom
- 3 dadels
- 1 tl kaneel
- handje walnoten
- 1 el kokosbloesemsuiker
- snufje zout
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Prak de bananen fijn in een grote kom.
- Smelt de kokosolie, rijststroop en honing in een steelpannetje.
- Mix de eieren met vanille, zout, kardemom en kaneel.
- Voeg de eieren en kokosolie toe aan de bananen en mix totdat alles goed met elkaar combineert. Je hebt nu een slap deeg.Voeg nu ook het kokosmeel toe en mix nog een keer.
- Snijd de dadels in kleine stukjes en voeg samen met de anijszaadjes toe aan het deeg.
- Doe alles in een cakevorm.
- Hak de walnoten fijn en strooi deze erbovenop, samen met de kokosbloesemsuiker.
- Zet 60 minuten in de oven en laat hem daarna even afkoelen.
- Geniet! Hij is heerlijk met een dun laagje echte boter!
Joke zegt
Ziet er lekker uit maar ik houd niet van kokos , kan ik hier ook iets anders voor gebruiken ?
Nelleke zegt
Hoi Joke, kokosmeel is lastig te vervangen door een andere meelsoort, omdat er zoveel vezels in zitten, dit zou ik dus niet aanraden. De smaak van kokosmeel is anders dan de smaak van pure kokos, je zou het kunnen proberen om te kijken wat je ervan vindt. Een optie is dan om de kokosolie door boter te vervangen, of ontgeurde kokosolie te gebruiken, zodat je nog minder de smaak van kokos krijgt. Hartelijke groet, Nelleke
Eef zegt
Lekker recept, zou ik ook amandelmeel kunnen gebruiken? En agavesiroop ipv rijststroop? En met vanille, bedoel je daar het merg mee of extract/ essence?
Nelleke Adema zegt
Hoi Eef, ik heb het nog niet geprobeerd met amandelmeel. Ik heb even voor je opgezocht of het vervangen van kokosmeel door amandelmeel aan te raden is en vond informatie via onderstaande link. Ik hoop dat je er wat aan hebt! Als ik vanille gebruik, gebruik ik bijna altijd biologische essence, succes!
http://www.oerkracht.nl/kokosmeel-v-s-amandelmeel/
Elly zegt
Probeer eens de bananen in je smoothies te vervangen voor avocado of mango…. Kans dat de grote hoeveelheid bananen afneemt en de hoofdpijn ook…. Ideetje?
Nelleke Adema zegt
Dat is een goed idee! Avocado is niet echt mijn ding, maar mango wel! Bedankt voor je reactie 🙂