Sstt.. dit gerecht was eigenlijk mislukt, ik wilde een socca (soort wrapachtige pannenkoek) maken, maar dat resulteerde in deze balletjes van rode biet, lekker met eigen gemaakte pesto en gekarameliseerde ui.
Soms zit het mee en soms zit het tegen. In onze tuin groeien veel rode bieten. Ik maakte er al salades van, verwerkte ze in de pasta en sapjes, maar toen kwam ik op het idee een socca te maken. Een socca is een soort wrap/pannenkoek van kikkererwtenmeel. Ik had ze al eens vaker gemaakt, dus dacht dat de combi met rode biet erg lekker zou zijn. Ik wilde ze belegen met zelfgemaakte pesto en gekarameliseerde ui, maar het ging een beetje anders.
Tijdens het bakken van mijn socca bleef het beslag aan de pan plakken, terwijl ik genoeg olijfolie gebruikte. Ik schraapte alles uit de pan en probeerde het nog een keer. Nu met iets minder beslag, dus een kleinere socca. Ook deze liet zich moeilijk omdraaien. Toen besloot ik alles maar in de pan te gooien en een soort prutje te maken. De smaak was immers goed. En terwijl alles aan het bakken was kwam ik op het idee om er een soort falafel balletjes van te maken! En dat lukte heel goed. Zie hier; balletjes van rode biet.
P.S. Ook de pesto is ontzettend lekker!
Balletjes van rode biet met pesto en ui
Type recept | Hoofdgerecht |
Aantal personen | 4 |
Totale tijd | half uur laten staan + 30 minuten bereidingstijd |
Ingrediënten:
- 100 gr. kikkererwtenmeel
- 3 el boter, kokosolie of ghee
- 200 ml sap van rode biet (ongeveer 4 bieten of kant en klaar in de supermarkt)
- 80 ml heet water
- snufje zout
- 1 el dille
- 6 grote blonde uien
- 2 el kokosbloesemsuiker
- 2 el balsamicoazijn
- 100 ml water
- een half potje feta
Voor de pesto:
- 50 gr. parmezaan
- 50 ml olijfolie
- 2 grote handen basilicumblaadjes
- 50 gr. pijnboompitten
- teentje knoflook
- citroensap van een halve citroen
Werkwijze
- Maak eerst het deeg voor de balletjes door het bietensap te mengen met heet water. Roer dit vervolgens met een garde door het kikkererwtenmeel.
- Voeg een snufje zout en dille toe en roer goed door elkaar. Laat een uurtje staan.
- Snijd ondertussen de ui in ringen. Fruit ze aan in een beetje olijfolie tot ze glazig zien.
- Voeg de balsamicoazijn toe, samen met de suiker en het water. Laat een half uurtje pruttelen, tot ze mooi bruin zijn.
- Maak de pesto door alle ingrediënten in de foodprocessor te blenden tot een pasta.
- Misschien lukt het jou wel een socca te maken? Doe dan een soeplepel beslag in een koekenpan met een beetje olijfolie, boter of ghee, bak ze op dezelfde manier als een pannenkoek. Lukt dit niet? Doe alles in de pan, bak een beetje aan terwijl je erin roert. Doe alles in een schaaltje en laat een beetje afkoelen en draai er balletjes van.
- Smeer de pesto over de socca’s of sprenkel het over de balletjes, beleg met de gekarameliseerde ui en strooi er blokjes feta over.
- Geniet!
Geef een reactie